Liggsår vård äldreboende sjukhus

Genrebilder. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Kvinnas infekterade liggsår glömdes bort på äldreboende – avled

Publicerad 11/23/2019
Annons

En kvinna vid ett äldreboende hade ett djupt sår på ryggen men trots att det var känt misslyckades vårdpersonal att ordna fram vård vilket resulterade i döden.

Kvinnan som levde på ett äldreboende i Skåne hade utvecklat ett så kallat liggsår som gick in i ryggraden. Såret hann utvecklas till en infektion innan äldreboendets sjuksköterska hade lyckats kommunicera med vårdcentralen, rapporterar Lokaltidningen.

LÄS ÄVEN: 78-årig rörelsehindrad kvinna låg med infekterat sår i en månad – ”Man såg ryggraden”

Det var planerat att kvinnan skulle ta ett blodprov men det ”blev fördröjt efter brister i kommunikationen” med vårdcentralens läkare. När allvaret med kvinnans hälsa uppmärksammades hade hon redan utvecklat ytterligare ett liggsår på ryggen och fördes då till sjukhus.

På sjukhuset beslutade läkare om en operation men det skulle återigen dra ut på tiden innan den genomfördes. När det väl blev dags hade kvinnans hälsotillstånd försämrats kraftigt och läkarna ansåg att hon var för svag för att opereras. En kort tid senare avled kvinna av infektion.

Sjuksköterska hanterade 60-tal patienter

IVO kritiserar vården för otydlighet mellan äldreboendets sjuksköterska och vårdcentralens läkare som bidragit till att kvinnans blodprov försenats. Vidare anser myndigheten bland annat att sjuksköterskans dokumentation kring kvinnan varit bristfällig och att vårdgivaren inte sett till att sjuksköterskan arbetsbelastning varit rimlig.

Det framgår av IVO:s utredning att sjuksköterskan som ansvarade för kvinnan hade ansvar för omkring 60 patienter. En uppgift som IVO menar kan förklara händelsen.

LÄS ÄVEN: Äldreboende glömde klienter i avföring och spyor – inför checklistor för att komma ihåg

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons