Utrikes

Kvinnor i Syrien uppmanar män att återvända från Europa – ”Lösningen är att sparka ut dem”

Publicerad 12/21/2018
Annons

Efter drygt åtta år av konflikter börjar Syrien återgå till det normala. Nu efterlyser kvinnor i landet alla män som migrerat till Europa.  De vill att männen ska återvända för att försvara och bygga upp landet.

På torsdagen publicerade SR ett reportage från Syrien som handlar om att det nu är betydligt fler unga kvinnor än unga män i landet. Sedan konflikten startade år 2011 har omkring 5,6 miljoner människor lämnat landet vilket resulterat i en ny demografi i samhället.

I flera vittnesmål från huvudstaden Damaskus får vi höra hur kvinnor dominerar i antal. Även SR-journalisten uppskattar att omkring 70 procent av människorna på gatorna är unga kvinnor. I klassrummen ser fördelningen likadan ut, förklarar kvinnor utanför universitetet i Damaskus.

Den yngsta generationen är fortfarande kvar och även den äldre. När det gäller unga män har de flesta lämnat landet eller omkommit i strid.

– Titta dig omkring, du ser bara kvinnor. Universitetet, på gatan, på kaféer, bara kvinnor säger Safaa och Sheima.

LÄS MER: Syriens utrikesminister i uppmaning till syriska migranter: ”Återvänd hem!”

Kvinnorna som är kvar i landet har blivit allt mer uppmärksammade. De uttrycker sin besvikelse över att männen har lämnat sitt hemland, kvinnor och barn i oroligheter och kris.

Bristen på män i landet resulterar i att flera branscher har svårt att rekrytera. Ett sådant exempel är byggbranschen och andra projekt som har med återuppbyggnad av landet att göra. Nu behöver samhället ställa om och kvinnor anta tyngre uppgifter för att landet ska återuppbyggas.

En kvinna uppmanar Europas länder att konkret ”sparka ut” syriska flyktingar och se till att de återvänder till sitt hemland för att bygga upp det igen.

– Lösningen är att sparka ut dem och få hit dem till Syrien där de kan börja bygga upp landet igen, säger Lina.


En annan kvinna är kritisk till att männen har försvunnit eftersom kvinnor nu krävs i branscher med tyngre arbetsuppgifter.

– Nej, jag tycker det är dåligt. Den här typen av arbeten passar inte för kvinnor, säger Nabiha.

Fler vittnesmål
I ytterligare ett reportage från kanalen Face The Truth uppmärksammas kvinnornas situation i Syrien. Flera kvinnor uttrycker en besvikelse över att  unga män lämnar Syrien bakom sig för ett nytt liv i Europa.


Hela reportaget kan ses i videon nedanför.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons