Diskussionerna om vad som ska hända med Bunkeflo kyrka har gått fram och tillbaka i flera år. SD Malmö har som enda parti drivit på för att behålla kyrkan och dessutom få till en renovering, men enligt kyrkorådets arbetsutskott skulle det bli för dyrt och man förordar istället att kyrkan rivs.

– Det är inte möjligt att lägga 70 miljoner kronor på att renovera den, säger Claes Block (S), ordförande i kyrkorådet.

Enligt Block byggdes 250 kyrkor liknande kyrkor i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet varav de flesta är i bra skick men just Bunkeflo kyrka ska inte vara det. Teglet som användes där måste ha varit sekundärt, menar han och vill hellre se att kyrkan rivs och att en ny byggs på samma plats ”när och om det behovet uppstår”.

Utöver SD Malmö vill även Bunkeflo verksamhetsråd och experter från Lunds stift att kyrkan ska renoveras så att den går att användas, men nu föreslår Kyrkorådets arbetsutskott i Malmö för domkapitlet och länsstyrelsen att kyrkan rivs.

Nima Gholam Ali Pour (SD) är ledamot i kyrkorådet och har sedan långt tillbaka kämpat för att kyrkan, som dessutom är skyddad enligt kulturmiljölagen, ska bevaras.

– När de pratar om en kostnad på 75 miljoner kronor så rör det en totalrenovering, det är det enda som utretts, och det är för att trissa upp kostnaden för att på så sätt motivera en rivning. Men det skulle inte alls kosta lika mycket för att renovera kyrkan så att den går att använda igen.

Nima påpekar att man inte behöver genomföra allt på en gång och således inte behöver belastas med en så stor kostnad direkt. Dessutom finns även flera förslag till finansieringsalternativ och renoveringen kan delas upp på flera år.

– Det här är inte avgjort än. Domkapitlet och länsstyrelsen ska ju säga sitt, och vi i SD kommer dessutom att starta en namninsamling på sociala medier som vi ska skicka in.

SD har även gjort en kampanjfilm för ändamålet:

Ni kan skriva under namninsamlingen HÄR.