båstads-kyrka-klotter-allahu-akbar
Inrikes

Kyrka i Båstad vandaliserad med islamistiskt klotter

Publicerad 2/8/2018
Annons

Häromdagen möttes kyrkogårdschef Peter Nilsson av en bedrövlig syn när han kom till jobbet. Över hela den vita entréväggen hade någon sprejat det arabiska slagordet ”allahu akbar” som bland annat används av islamistiska terrorister när de begår sina dåd. ”Det är helt förfärligt”, säger Nilsson i en kommentar om det inträffade till Helsingborgs Dagblad.

Vandaliseringen är polisanmäld men ingen vet för närvarande vem eller vilka som skändat kyrkan. Det enda spåret polisen har är några misstänkta skoavtryck på brottsplatsen.

Man har också haft stora problem med att få bort det islamistiska hatklottret. Peter Nilsson berättar att gärningspersonerna använt någon form av metalliclack som inte låter sig avlägsnas med de metoder man har försökt. Man kontaktade ett klottersaneringsföretag i hopp om att de skulle lyckas bättre

I tisdags berättade Peter Nilsson för HD att det på torsdagen skulle det förrättas begravning i kyrkan och att klottret måste vara borta tills dess och, om inte, provisoriskt döljas på något sätt, något annat vore inte förenligt med den värdighet som ska prägla en begravning.

Enligt Nilsson är detta att få kyrkobyggnaderna nedklottrade med islamistiska budskap, ett nytt fenomen som man i Båstad inte har utsatts för tidigare.

Polisen vill inte spekulera i klottrarnas bakgrund, övertygelse eller motiv men säger sig tro att det rör sig om ungdomar. Man hoppas att någon som har gjort iakttagelser eller på annat sätt vet vilka gärningspersonerna är hör av sig till polisen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
587Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons