På torsdagsmorgonen inträffade ett nytt terrordåd i Frankrike. Tre personer dödades varav två även halshöggs i en kyrka i Nice. Gärningsmannen uppges ha skanderat ”Allahu akbar” när morden begicks. Mannen greps efter dådet av polis. I Avignon uppges en annan våldbejakande islamist ha oskadliggjorts med dödlig utgång när denne under det muslimska stridsropet utmanade polisen med pistol.

Terroristdådet sker knappt två veckor efter att den 47-årige läraren Samuel Paty halshöggs utanför Paris av 18-årige migranten Abdulak Anzorov från Tjetjenien. Detta efter att läraren i sin undervisning om yttrandefrihet ha använt Muhammedkarikatyrer som exempel. Terroravrättningen har skapat en stor konflikt mellan Frankrike och den muslimska världen rörande ämnen som yttrandefrihet och påstådd antimuslimsk agenda.

LÄS ÄVEN: Lärare halshuggen i terrorattack i Paris – chockerande bilder sprids på Twitter

Halshöggs i kyrkan

Det var vid klockan 09 på torsdagen som en knivbeväpnad man klev in i kyrkan Notre Dame som är den största i Nice och attackerade flera besökare. Tre personer mördades och flera skadades. I brittisk media rapporteras att två av de mördade personerna fått sina huvuden avskurna inne i kyrkan.

Skanderade ”Allahu akbar”

Vidare har gärningsmannen skrikit ”Allahu akbar” i samband med avrättningarna. Fransk polis stormade kyrkan och sköt terroristen som överlevde och sedan greps. Han saknade ID-handlingar och har ännu inte kunnat identifieras. Han uppges till polisen ha identifierat sig själv endast med förnamnet ”Brahim”.

Polisens bombgrupp har även detonerat misstänkta föremål inne i kyrkan. Åklagare meddelar att händelsen utreds som ett terroristdåd.

LÄS ÄVEN: Flera gripna efter gårdagens halshuggning i Frankrike – radikal moské pekas ut som anstiftare

Ytterligare incident i Avignon

Senare på torsdagen meddelas att en våldsbejakande islamist oskadliggjorts i Avignon efter att under ”Allahu akbar”-rop ha utmanat polis med ett handeldvapen. Mannen uppges ha avlidit.

Samtidigt rapporteras att en säkerhetsvakt knivhuggits utanför Frankrikes konsulat i Saudiarabien. Dådet tros ha islamistiska motiv och vara kopplat till Frankrikes aviserat hårdare hållning gentemot radikal islam efter halshuggningsmordet på läraren Samuel Paty.

Höjer terrorhotsnivån

Frankrike meddelar nu att man efter dagens händelser höjer terrorhotsnivån till den högsta möjliga. Sverige har sedan länge en förhöjd terrorhotsnivå, dock inte den högsta, relaterad främst till hotbilden från våldsbejakande islam.

authorimage