ewa-selin

Selin med Antje Jackelén. Faksimil Facebook / Tony Webster from Minneapolis, Minnesota, United States, CC BY 2.0

Inrikes

Kyrkoherde får miljonregn – trots nytt jobb

Publicerad 10/18/2021
Annons

Tidigare i år lämnade Ewa Selin plötsligt sin tjänst som kyrkoherde i Örebro pastorat. I samband med detta fick hon ett generöst avgångsvederlag vilket fortsätter att betalas ut trots att hon kort därpå fick en ny tjänst.

Det var i början av maj i år som Ewa Selin sade upp sig. Skälet ska ha varit att hon saknade Göteborg och ville återvända dit. Det skulle visa sig att det fanns en skriftlig överenskommelse mellan dåvarande kyrkoherde och kyrkorådets ordförande Timmy Leijen (S). Enligt avtalet skulle Selin ersättas med 24 månadslöner av Örebro pastorat motsvarande 1 908 000 kronor för att sluta på dagen.

”Avgångsvederlaget utbetalas i samband med ordinarie löneutbetalningstillfällen med 79 500 kronor/månad från och med maj 2021 till och med april 2023”, står i överenskommelsen.

LÄS ÄVEN: Fortsatt medlemsras i Svenska kyrkan – S skyller på föräldrar

I denna står också att innehållet i avtalet ”till alla delar är konfidentiellt” och att ”parterna har enats om att upprätta en gemensam redogörelse för skälen till att Ewa Selin lämnar tjänsten”. Således är det verkliga skälet till Selins hastiga avgång hemligt för utomstående. Utöver överenskommelsen finns ingenting nedskrivet då allt har skett muntligt inom en liten grupp kyrkopolitiker.

Inte heller står det något om vad som skulle hända med utbetalningarna ifall Selin fick en ny tjänst – vilken hon gjorde bara några månader senare. Tjänsten som kyrkoherde i Torslanda-Björlanda församling tillträddes den 11 september och Selin var den enda som sökt jobbet.

– Det har funnits kritiska röster, säger Timmy Leijen till NA.

Dubbla löner

Den nya tjänsten är en tillsvidareanställning utan provanställning och ger en heltidslön på 67 200 kronor per månad. Det innebär att Svenska kyrkan kommer betala Selin sammanlagt 146 700 kronor per månad i ytterligare 18 månader.

Även hennes make Joakim Selin, som fram till maj i år varit skriven i Örebro, har också jobbat som kyrkoherde och har kostat Svenska kyrkan flera miljoner i utköp.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan lyser upp kyrka i Pridefärger

2014 köptes Joakim Selin ut från rollen som kyrkoherde i Veddinge-Kungsäters församling för 24 månadslöner, ca två miljoner kronor inklusive sociala avgifter. 2016 fick han en ny tjänst som kyrkoherde i Kinna församling men två år senare köptes han ut även där, detta efter att tre olika fackförbund larmat om arbetsmiljöproblem.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
843Ryska civila evakueras undan ukrainska attacker i Belgorod
Annons