Jomshof SD Karlsbro L

Karin Karlsbro (L/Richard Jomshof (SD) Foto: Facebook/SD

Inrikes

L vägrar acceptera SD i regering

Publicerad 9/12/2022
Annons

På måndagen meddelade Liberalerna att partiet inte kommer att släppa fram Sverigedemokraterna i en ny regering.

Söndagens valrysare har ännu på måndagen ingen officiell vinnare. Efter att först ha sett ut som fördel för statsminister Magdalena Anderssons (S) lag, skiftade det under natten till fördel för oppositionen med minsta möjliga marginal.

LÄS ÄVEN:Valet: SD näst störst – ökar mest

Med drygt 6 244 av 6 578 distrikt räknade är läget snarlikt undersökningens och det står klart att SD är valets stora vinnare med den starkaste ökningen jämfört med valet 2018 – plus 3,1 procentenheter. Partiet slår också Moderaterna.

Sverigedemokraterna har varit tydliga med att partiet har som mål att få ministerposter. Det säger Liberalerna, med 4,6 procent, blankt nej till.

– Vi har gått till val på en liberal borgerlig regering. En regering där Sverigedemokraterna inte finns med. Det är naturligtvis det vi ska hålla fast vid. Vill man få in Sverigedemokraterna i regering då finns det andra partier att vända sig till, säger Karin Karlsbro (L) till Sveriges Radio Ekot.

– Liberalerna släpper inte fram Sverigedemokraterna i regering, säger Karlsbro (L).

”SD-tourettes”

SD:s partisekreterare Richard Jomshof kallar Karlsbros uttalande för ”otroligt löjligt”.

– Den sortens resonemang är så otroligt löjligt. Det har blivit en sorts SD-tourettes som vissa människor har. Jag beklagar att L har det fortfarande, de måste ta sig förbi det här, säger Jomshof till SR.

LÄS ÄVEN: Fler än 180 000 röster på annat än riksdagsparti

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons