Under Matteo Salvinis tid som inrikesminister näst intill upphörde skytteltrafiken över Medelhavet och lagarna skärptes på en lång rad migrantrelaterade punkter. Detta fick många motståndare att se rött och attackera Salvini med alla till buds stående medel, oavsett ifall politiken var bra Italien eller inte. Nu visar en läcka att domare som konstant attackerat den före detta ministern inför varandra erkände att man inte såg något fel hos Salvinis agerande, men att man ändå måste göra allt för att sänka honom.

Skandalen som fått stor uppmärksamhet i Italien bekräftar ett tillstånd som liknar det i USA och president Donald Trump – oavsett det politiska innehållet ska meningsmotståndare sänkas till varje pris.

Under perioden juni 2018 till september 2019 var Matteo Salvini inrikesminister. Nästan dagligen attackerades han av diverse domare på grund av sitt arbete mot illegal invandring och dess flora av konsekvenser.

Man hävdade bland annat att hans stängning av italienska hamnar för så kallade icke-statliga organisationer som sysslade med människosmuggling bröt mot lagen. Han anklagas också för att ha brutit mot lagen efter att migranter som anlände till hamnarna frihetsberövats. För detta riskerar Salvini att ställas inför rätta senare i år.

Fientliga domare överens om Salvinis goda arbete

Nu har tidningen La Verità publicerat privata konversationer mellan domare i appen WhatsApp där man delger varandra sina verkliga åsikter om Salvini.

”Jag är ledsen att säga att jag inte riktigt ser var Salvini har fel”, skrev Paolo Auriemma, chefsåklagare i Viterbo, i en chatt med Luca Palamara, före detta ordförande för domarnas nationella förening.

”Försök att ta sig in i Italien illegalt pågår, och inrikesministern ingriper för att förhindra detta”.

”Du har rätt”, svarade Palamara och fortsatte:

”Men nu måste vi attackera [Salvini]”.

Befarade bakslag

Duon var också överens över hur viktigt det var att innehållet i deras diskussion inte kom ut till allmänheten.

Vidare uttryckte Auriemma oro över att hans ansträngningar för att attackera Salvini kunde resultera i ett bakslag då ”alla tänker som honom”. Man påpekade också att Salvini gjort ett bra jobb med att få slut på skytteltrafiken.

Sicilianska åklagare som attackerat Salvini för hans framgångsrika jobb med att sätta stopp för illegala migranter menar man också i själva verket är ”oförsvarligt”.

Korruption

Palamara var själv nyligen inblandad i en härva där han anklagades för att ha tagit emot mutor från advokater som var inblandade i ytterligare en korruptionsutredning.

Salvini själv och hans parti Lega efterlyser nu en utredning kring fallet där man menar att rättsväsendets oberoende från politiken har kränkts.