Enligt en dokumentläcka i april har EU-kommissionen planer på att att ge lagstiftare möjligheten att övervaka och skanna EU-medborgares textmeddelanden och bilder, officiellt för att ”bekämpa sexuella övergrepp mot barn”. Farhågor finns dock om att det handlar om mer än så.

Ett nytt lagförslag kallat ”chattkontroll” förväntas publiceras i maj av EU-kommissionen. Utkastet kommer att tillåta lagstiftare att använda AI-baserad övervakning, massavlyssning och skanning av alla meddelanden och bilder direkt på användarnas enheter.

LÄS ÄVEN: EU vill läsa ALLA dina meddelanden och e-post

Ett flertal organisationer, bland andra Committee to Protect Journalists (CPJ), det tyska advokatsamfundet, European Digital Rights (EDRi) och Electronic Frontier Foundation (EFF), har alla arbetat för att öka medvetenheten om denna invasiva lagstiftning. Man har också skrivit till EU och kommissionens ordförande Ursula von der Leyen samt andra EU-toppar.

EDRi påpekar att tidigare lagstiftning på liknande tema ”skulle göra (och gjorde) det möjligt för företag att spionera på allas kommunikation”.

Kinesisk stil

EU-parlamentsledamoten Patrick Breyer, som representerar det tyska piratpartiet, beskriver EU:s lagstiftning som ”en Big Brother-attack på våra mobiltelefoner av felbenägna uppsägningsmaskiner” och befarar att det är ”ett första steg i riktning mot en övervakningsstat i kinesisk stil ”.

– Kommer nästa steg vara att posten öppnar och skannar alla brev?” frågar sig Breyer.

LÄS ÄVEN: Nu vill regeringen kunna läsa dina meddelanden i Messenger också

– Att urskillningslöst genomsöka all korrespondens bryter mot grundläggande rättigheter och kommer inte att skydda barn.