turkiet-grekland-93773
Utrikes

Läckta dokument avslöjar hemlig turkisk plan att invadera Grekland

Publicerad 6/15/2020
Annons

Ett läckt dokument på högsta militära nivå i Turkiet avslöjar förekomsten av en hemlig plan att invadera grannlandet Grekland. Upptäckten anses särskilt förbluffande mot bakgrund av att båda länderna är medlemmar i försvarsalliansen Nato. Det rapporterar bland annat Voice of Europe.

De två länderna har samtidigt historiskt varit edsvurna fiender och de migrationsrelaterade provokationer som skett vid gränsen mot Grekland från turkisk polis och militär den senaste tiden indikerar att fiendskapen består.

Dokumentet är en PowerPoint-presentation som ska ha förberetts för Turkiets högsta militärstab och upptäcktes i en mapp med material kopplat till ett domstolsmål i kölvattnet av den utredning som inleddes om turkiska generalers inblandning i det misslyckade kuppförsöket mot president Recep Tayyip Erdoğan i juli 2016.

Åklagaren i målet begärde ut all e-posttrafik mellan officerare på den turkiska militärstabens högkvarter. Bland korrespondensen har nu en presentation hittats som visar att det finns eller har funnits planer på att invadera Grekland.

Presentationen är daterad den 13 juni 2014 och uppges i rubriken vara ett operativt planeringsdirektiv för Turkiets väpnade styrkor. I presentationen beskrivs planerade offensiver mot Grekland tillsammans med datum för när sådana planer upprättats.

Dokumentet och planerna har getts arbetsnamnet Çaka Bey efter en turkisk befälhavaren som på 1000-talet ledde en invasion mot flera grekiska öar. Han betraktas som en nationalhjälte i Turkiet och som den turkiska marinens grundare.

Mer detaljerade beskrivningar av hur den militära invasionen av grannlandet är tänkt att genomföras saknas i presentationsdokumentet. Detta med hänvisning till att sådana uppgifter är hemligstämplade och inte får vidarebefordras via e-post. Presentation tillsammans med dessa skrivningar anses dock bekräfta existensen av utarbetade turkiska invasionsplaner mot Grekland.

Invasionsplanerna förefaller ha tagits fram som ett scenario relaterat till hur inbördeskriget i Syrien skulle fortskrida. Tillsammans med den läckta presentationen har även ett brev återfunnits författat av den turkiska generalstabens kommunikationsavdelning, generallöjtnant Uğur Tarçın från mars 2017 i vilket han i varnande ordalag påtalar för stabens juridiska avdelning att den korrespondens som vidarebefordrats innefattar hemliga dokument gällande landets säkerhet som inte får delges obehöriga.

Brevet anses indikera att den turkiska militärstaben varit angelägen om att existensen av en invasionsplan mot Grekland inte skulle nå ut till omvärlden. De turkiska åklagare som hanterat efterspelet till den misslyckade statskuppen förefaller dock ha ignorerat dessa instruktioner.

Det har tidigare avslöjats att Turkiet haft motsvarande planer för en invasion av Armenien kallad operation Altay. Det är i skrivande stund oklart hur Nato kommer att reagera på att den av dess medlemsstater har planer på att anfalla en annan.

Turkiet och Grekland har en lång historik av fiendskap som blossat upp på nytt den senaste tiden sedan turkisk polis och militär beslagits med att slussa stora skaror illegala migranter över gränsen in i Grekland och i samband med det hamnat i konflikt med grekisk gränspolis.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
754Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons