Läckta säkerhetsklassade dokument har spridits på sociala medier som avslöjar USA:s och Natos planer på en militär offensiv mot ryska trupper. 

Enligt The New York Times handlar det om hemligstämplade militära handlingar om vilka trupprörelser och militära insatser USA och övriga Nato-länder planerar under våren i Ukraina.

Mick Mulroy, tidigare högt uppsatt Pentagonanställd, har kommenterat läckan och sagt att den kan skada Ukrainas militära planering samt USA:s och Natos ansträngningar.

Dokumenten som publicerats berör inte bara kriget i Ukraina, utan också Kina, Mellanöstern och terrorism.

LÄS ÄVEN: Riksdagen röstade ja till Nato

Biden-administrationen bekräftar läcka

Från Vita huset bekräftar Biden-administrationen att det rör sig om äkta dokument som läckts. Man utreder nu händelsen.

Dokumenten, som publicerades på både Telegram och Twitter, innehåller uppgifter som inte är offentliga, till exempel hur mycket ammunition som används i artillerisystemet Himars.

De innefattar också scheman för ukrainska trupper och en sammanfattning av 12 stridsbrigader, varav nio tränas av USA:s och Natos allierade.

Datum för planerad våroffensiv

Enligt dokumenten ser USA:s och Natos militärplanerare den 30 april som det tidigaste datumet då den ukrainska styrkan – med utrustning från USA och Nato – kan vara redo att inleda vårens motoffensiv med 12 brigader. 

Analytiker som New York Times har talat med uppger att vissa originaldokument, inklusive de som dokumenterar ukrainska och ryska dödsoffer, har modifierats i en desinformationsanskampanj från Moskva. De ryska dödstalen ska ha skrivits ned medan de ukrainska överdrivits.

Det är fortfarande inte helt klart vad exakt som har läckts och vilka dokument som har publicerats. Pentagon har startat en utredning för att kartlägga vilka personer som har haft tillgång till dokumenten.

LÄS ÄVEN: Ambassadör: Polen kommer tvingas in i kriget