I en studie på Adelphi University i New York fick deltagarna lägga undan mobiltelefonen i en vecka. Resultatet blev att studenterna kände sig mer utvilade, gladare, mer fokuserade samt mer avslappnade.

För 25 år sedan utsågs mobiltelefonen till årets julklapp. Inför årets jul är det i stället skärmfritt tema som gäller då den så kallade mobillådan är årets julklapp.

– Mobiltelefonen har blivit en integrerad del av våra liv som har inneburit en hel del positiva saker. Men 2019 blev året då allt fler började reflektera över dess negativa konsekvenser i våra liv. Vi ser ett ökat behov av att minska både sin egen men även barnens skärmtid, säger Emma Hernell, vice vd på HUI Reserach, till SVT Nyheter.

Deltagarna i den amerikanska studien ville själva göra något åt deras beroende av mobilen.

En av studenterna, Jacob Dannenberg, fick arbeta på gammaldags vis och skriva ned saker för hand och använda en faktiskt alarmklocka. Efter veckans slut hade han dock bara positiva saker att säga om upplevelsen med bättre relationer till andra människor och mindre stress i förhållande till sociala medier.

Adrianna Cigliano, en annan deltagande student, är inne på samma linje och vittnar om att upplevelsen var uppfriskande och avkopplande samt att hon lyckades somna mycket lättare. Ytterligare saker som förbättrades var fokus och koncentration, och läxor blev avsevärt enklare att utföra.

Professor Donna Freitas pekar på all den negativa inverkan mobilanvändningen har på hennes studenter med bristande fokus, dålig sömn och dålig självkänsla på grund av sociala medier – listan kan kan göras lång.

Efter studien ville studenterna dra ned kraftigt på sin skärmtid och leva mer i nuet.

Skärmtid och depression

I en debattartikel hos Läkartidningen 2016 uppmärksammade Mai-Lis Hellénius, professor vid institutionen för medicin och enheten för kardiologi på Karolinska universitetssjukhuset, att kinesiska och amerikanska forskare tillsammans gjort en metaanalys av undersökningar där man studerat sambandet mellan skärmtid i stillasittande och depression hos barn och ungdomar. Forskarna fann att risken för depression är högre ju längre tid barn och ungdomar tillbringar stillasittande framför en skärm.