Besparingarna på de äldre fortsätter att skörda dödsoffer. I Luleå hittades i förra veckan en äldre person efter att ha legat död i sin bostad i närmare två veckor. Personen skulle haft hemtjänst varje dag men det ignorerades av kommunen, något som nu blivit föremål för en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Den avlidne hittades först efter att en anhörig kontaktat hemtjänsten som inte lyckats få kontakt med sin släkting. Det visade sig då att ingen från hemtjänsten hade varit hos personen på nästan två veckor, trots att denne skulle ha hembesök varje dag. När man efter påstötningar till sist gjorde ett besök låg personen död i bostaden.

Socialförvaltningen i kommunen uppger att man ”ser mycket allvarligt på det som hänt” och att man anmält saken till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Sarah. Någon förklaring till varför man brustit så allvarligt i sitt hemtjänstansvar kan Anna Fors, som är verksamhetschef för vård omsorg i Luleå kommun, inte ge.

– Jag kan inte svara på det, säger hon i en kommentar till SVT.

Enligt Fors har man nu vidtagit flera åtgärder för att detta inte ska kunna hända igen.