Enligt siffror från Plikt- och prövningsverket skiljer det sig stort i hur olika ungdomsgrupper ställer sig till att göra lumpen. Bland de med föräldrar födda utanför Norden uppger mer än hälften att de inte kan tänka sig göra värnplikt.
Plikt- och prövningsverkets undersökning omfattar ungdomar födda 2004 som mönstrade i fjol. I denna framgår en stor skillnad mellan svenska och invandrarungdomar.
Fler i gruppen med föräldrar födda utanför Norden ser inte skyldigheten att mönstra och göra grundutbildningen som en möjlighet till personlig utveckling jämfört med gruppen som helhet – 32 respektive 18 procent.
LÄS ÄVEN: Jimmie Åkesson: Dags att göra upp med det mångkulturella experimentet
Samtidigt uppger hela 53 procent i gruppen med föräldrar födda utanför Norden att de inte kan tänka sig att göra värnplikten, jämfört med 38 procent för samtliga.
Ytterligare en betydande skillnad finns mellan könen – 62 procent av männen kan tänka sig att göra värnplikt mot endast 39 procent av kvinnorna.
Lågt intresse i Södertälje
En av de kommuner där få ungdomar gör lumpen är mångkulturella Södertälje.
– Det vi har sett är att många har med sig dåliga erfarenheter från sina hemländer, säger Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Plikt- och prövningsverket, till statstelevisionen.
LÄS ÄVEN: Polisen storsatsar på mångfaldsrekrytering – hudfärg viktigare än kompetens
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.