Statistik från obligatoriska språkkurser i Tyskland visar en dyster situation, som dessutom försämrats ytterligare under de senaste åren. Enligt invandringskritiska Alternative für Deutschland visar detta att migranter som kommer till landet har en låg vilja att integrera sig i det tyska samhället.

Asylsökande migranter som kommer till Tyskland måste ta en integrationskurs som inkluderar lektioner i det tyska språket. Enligt de senaste siffrorna för 2020 misslyckades 47,7 procent, motsvarande 62 000 personer, som gjorde språktestet att nå nivån B1 som motsvarar förmågan att hålla en enkel konversation på tyska.

Av de som misslyckades och sedan försökte en andra gång, blev resultatet detsamma för 78 procent.

Under de senaste åren har andelen som klarar språktestet gått stadigt ner – i år misslyckades 77 procent jämfört med 65,7 procent för tre år sen.

Samtidigt har det avslöjats att vissa lärare i språktesterna i fjol gav sina studenter godkänt trots att de inte nått till B1-nivån.

Tredubblade kostnader

Medan resultaten blir allt sämre, har finansieringen av kurserna tredubblats under de senaste åren. 2018 spenderades 874 miljoner euro på ändamålet jämfört med 269 miljoner 2015.

– Det är oacceptabelt att de skattefinansierade programmen kostar hundratals miljoner, säger René Springer, parlamentsledamot för AfD.

– Den höga andelen som hoppar av under de senaste åren visar att många migranter saknar den nödvändiga ”lärandekulturen” eller vilja att integreras. Målet måste vara för invandringen att fortsätta på ett sådant sätt att det erbjuder igenkännliga värden till vårt samhälle.

I fjol visade siffror att 40 procent av de som går på bidrag är migranter och att tyska skattebetalare betalar mer än fyra miljarder euro varje månad för att försörja gruppen.