Faksimil Svt

Inrikes

Lägenhet sprängd – ”isolerad händelse” lugnar polisen

Publicerad 10/9/2021
Annons

Under fredagsnatten sprängdes en lägenhet i ett flerfamiljshus i stadsdelen Bergnäste i Luleå. Detonationen var så kraftig att ytterväggen bröts upp. Tre män och en kvinna har gripits och en person är förd till sjukhus – en av de misstänkta som skadades vid explosionen.

– Folk var panikslagna. När jag kommer ut ser jag att halva väggen har tryckts ut av explosionen. Nu ska jag nog flytta härifrån, fy fan, säger Åke Avoja som bor i närheten av den sprängda byggnaden, till SVT.

Avoja berättar även att det tidigare brunnit i en av lägenheterna i huset. ”Det är inget vidare”, konstaterar han.

Larmet om explosionen inkom strax innan 23:30 på fredagen. Enligt polisens händelsenotis evakuerades samtliga lägenheter. Norrbottens-Kuriren uppger att att de utrymda tillbringade natten i en närliggande skola.

LÄS ÄVEN: Tidigare brottsdömd iranier begärd häktad för mordbranden i Gävle

Fyra personer gripna

Fyra personer i 30-50-års åldern greps i anslutning till byggnaden, tre män och en kvinna. Polisen är i övrigt förtegen med uppgifter. Det framgår inte om personerna är kända sedan tidigare för brottslig eller extremistisk verksamhet.

De gripna är nu misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem fördes med ambulans till sjukhus. Skadorna var inte allvarliga och personen placerades efter omplåstring i arresten.

– Alla har koppling till lägenheten, säger Christina Neidebro, befäl vid polisens ledningscentral.

Polisen gick redan 07:50 på lördagsmorgonen ut med att de gjort bedömningen att det rör sig om en ”isolerad händelse”. Vad som exploderat är polisen förtegen om och Säpo uppges ha kopplats in i utredningen. De gripna ska förhöras under dagen.

LÄS ÄVEN: NOLL bombdåd i Västsverige 2021 uppklarade

Polisen: Bombtillverkning som gått snett

– Det är inget som i nuläget tyder på att det är ett riktat attentat, utan det är någon i lägenheten som har gjort någonting med någonting och så har det inte blivit som man har tänkt och sedan har det exploderat, säger Björn Pettersson, till TT.

Explosionen orsakade ingen efterföljande brand men byggnaden är fortfarande avspärrad. De boende i hyreshuset kommer inte kunna återvända till sina lägenheter förrän det nationella bombskyddet utfört en teknisk undersökning.

– Vi har inte bedömt att det finns någon rasrisk. Nu väntar vi på att polisens bombtekniker ska komma hit från Stockholm. De är framme på lördagsmorgonen, säger Patrik Lindfors, insatsledare för räddningstjänsten, till Aftonbladet.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
615Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons