Foto: Alicia Fagerving.

Lägenhet för hemlösa gick till hjälporganisations egen anställd

868 Shares

Samtidigt som Göteborgs räddningsmission efterlyser bostäder åt socialt utsatta tilldelade man en av sina egna lägenheter till en anställd. Förklaringen är att personen i fråga ”behövde väldigt snabbt en lägenhet”. Nu ska man se över sina rutiner.

Under två års tid har organisationens profilerade medarbetare bott i lägenheten. Hyresavierna har skickats vidare till Räddningsmissionen för betalning.

Enligt Räddningsmissionens direktor Emil Mattsson händer det att de under kortare perioder hyr ut lägenheter till andra än hemlösa och socialt utsatta, detta för att de annars skulle stå tomma och kosta pengar.

– Han behövde väldigt snabbt en lägenhet. Då fick han ett tips om att det kanske finns en sådan här lägenhet hos oss som han kan hyra tillfälligt, säger Emil Mattsson till GT.

– Och sedan när vi behövde den här lägenheten och det kom en målgruppsperson som behövde den, var han tvungen att med kort varsel lämna den lägenheten.

Larmade om bostadsbristen

Medan den anställde bott i lägenheten har man samtidigt larmat om den akuta hemlösheten i Göteborg.

Nu uppger Mattson att de sannolikt kommer behöva förbättra sina rutiner och få en bättre koll på sina bostäder. Det var också ett misstag att man inte fakturerade vidare kostnaden för lägenheten till den anställde, säger han.

Hyresavier

Den anställde själv påstår att han inte förstod att det rörde sig om en lägenhet för socialt utsatta. Han säger sig också ha tjatat på bostadsbolaget om hyresavier men ska aldrig ha fått några. Då han flyttade ska han ha fått samtliga hyresavier för de två åren i en klump – något bostadsbolaget förnekar.

Göteborgs räddningsmission grundades 1952 och arbetar med socialt arbete på kristen grund. Sedan 2012 arbetar man med så kallade EU-migranter.

868 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.