Ett lagförslag i Florida kan göra det möjligt för delstaten att omhänderta barn om det finns risk för att deras föräldrar kommer att utsätta dem för könskorrigerande behandling. Men även i fall föräldrarna själva är i processen att genomgå en sådan. I praktiken innebär det att könskorrigering behandlas på samma sätt som barnmisshandel.

Det är politikern Clay Yarborough som under fredagen lade för ett lagförslag som skulle göra det möjligt för delstaten att omhänderta barn om det finns risk att deras föräldrar påverkar dem att byta kön. Tanken med lagförslaget är att skydda barnen från att genomgå ett irreversibelt medicinskt ingrepp/övergrepp. Behandlingar som ingår i lagförslaget är bland andra: hormonterapi, pubertetsblockerare och olika typer av kirurgiska ingrepp.

LÄS ÄVEN: Påverkanskampanjer i sociala medier kan ligga bakom epidemi av könsdysfori bland unga

I Florida pågår just nu intensiva debatter kring transfrågor. En av dessa är hur myndigheter ska förhålla sig till föräldrar som tillåter eller till och med påverkar sina barn att byta kön. Utöver förslaget som refererats till ovan finns det också ett förslag från två medlemmar av Floridas representanthus, Randy Fine och Ralph Massullo, som går ut på att det ska bli olagligt för läkare att utsätta minderåriga för könsbytesbehandling.

LÄS ÄVEN: Finland inför ”progressiv” lagstiftning för könsbyte

Också delstatens guvernör, Ron Desantis, är involverad i frågan. Desantis har bland annat meddelat sjukhus och universitet att de måste lämna ut medicinska data angående personer som genomgått denna typ av behandlingar, vilket har mött protester.

Enligt Business Insider har förslagen mött kritik från transaktivister som menar att delstaten Florida bedriver ett ”krig mot transpersoner” när den försöker skydda barn från övergrepp.