Tre läkare har avslöjats hänga ut sina patienter i en chattgrupp och håna dem. Men bara två fick sluta efter avslöjandet. Den tredje har en mäktig familj som består av högt uppsatta moderatpolitiker – och behåller sitt jobb på Danderyds sjukhus. I en intervju med Samnytt vägrar sjukhusets presschef att dementera att inga politiska påtryckningar förekom för att Ebba Jernbeck ska vara kvar på sjukhuset.

Det var för två veckor sedan som Samnytt kunde avslöja att tre läkare som vid tidpunkten arbetade på olika vårdinrättningar i Norrtälje kommun hängde ut sekretessbelagda uppgifter om sina patienter och deras sjukdomar i en chattgrupp – och hånade dem. Bland annat lade man ut bilder på patientjournaler med identifierbar information och skrev att patienter är idioter och ”bölar” om sina besvär.

LÄS MER: Läkarna hånar och hänger ut sina patienter i chatt

Ebba Jernbeck har dessutom, förutom andra patienter, hånat en cancersjuk patient – vars cancer hon tidigare verkar ha missat:

Efter avslöjandet meddelade vårdbolaget Tiohundra AB att man inleder en utredning mot Maame Kumah och Bera Endam som arbetade kvar i Norrtälje. Även Danderyds sjukhus inledde en utredning mot Ebba Jernbeck som hann få anställning på kirurgavdelningen där.

Politiska kopplingar

Samnytt har följt upp avslöjandet. Tiohundra AB har en kort tid efter vår publicering meddelat att Maame Kumahs och Bera Endams anställningar har avslutats. Bolaget vill dock inte svara på frågan om några andra åtgärder – till exempel en anmälan till IVO – har vidtagits.

Danderyds sjukhus meddelar samtidigt via mail att utredningen mot Ebba Jernbeck har avslutats – och att den ”samlade bedömningen” är att hon kan fortsätta arbeta kvar på sjukhuset.

En omständighet i sammanhanget som bör noteras är att Jernbeck är dotter till en mäktig moderatpolitiker, Isabella Jernbeck, som satt i riksdagen i två mandatperioder fram till 2018. Numera är hennes efternamn Hökmark – efter maken Gunnar Hökmark, också han en moderat politiker och EU-parlamentariker.

Här uttrycker Hökmark sitt stöd till den moderata kollegan Irene Svenonius som är chefen över Stockholms sjukvård:

Isabella Hökmark har ett aktivt uppdrag inom Region Stockholm. 2019 utnämndes hon av regionfullmäktige till ledamot i Etikprövningsmyndigheten.

Under sin tid som riksdagsledamot blev Isabella Hökmark uppmärksammad bland annat på grund av sitt uttalande om att hon inte tror att det finns fattiga i Sverige som hon gjorde under ett studiebesök. Enligt uppgifter i offentliga register delar Hökmark sin tid mellan en bostadsrätt i hjärtat av Östermalm och en rymlig villa i exklusiva Djursholm – som uppskattas till drygt 18 miljoner kronor. Samnytt har sökt Isabella Hökmark för en kommentar inför publiceringen.

”Du är väldigt oseriös reporter!”

Samnytt har pratat med Bernd Schmitz som är presschef på Danderyds sjukhus för att förstå vad den samlade bedömningen grundar sig på.

– Det är ett anställningsförfarande som du inte har rätt att få inblick i.

Fast allmänheten har rätt att veta på vilka grunder ni anser att hon ska fortsätta arbeta kvar som läkare efter det här?

– Vi har gjort en bedömning och kommit fram till att det som har hänt inte är graverande för hennes jobb och vi har gjort en bedömning om att hon får kvarstanna i sin anställning. Punkt! Och du kommer med anklagelser om att det skulle ha med hennes släktband att göra! Det tycker jag är otroligt oseriöst!

Det var ingen anklagelse, utan en fråga?

– Vadå fråga! Den är väldigt retorisk! Att vi skulle ha varit utsatta för påtryckningar! Vad är det för fråga?? Jag tycker att du är väldigt oseriös reporter! Väldigt oseriös!

Nej, det var en fråga – och jag undrar varför du är så besvärad över den?

– Jag blir inte besvärad av frågan överhuvudtaget, men jag blir besvärad över att du håller på att mejla och ringa… och liksom aldrig ger dig!

Det är mitt jobb som journalist att ställa frågor – och om du ger intetsägande svar fortsätter jag att ställa dem.

– Men vad ska jag svara?

Jag har inte förstått vad den samlade bedömningen grundar sig på – när Tiohundra gjorde en motsatt bedömning och gav de berörda sparken. Då finns det skäl att veta varför er bedömning skiljer sig?

– Det är ju olika personer.

De var med i samma chatt och gjorde samma sak?

– Jo jo. Vi måste ha en… en det vill säga individuell bedömning på varje… Du kan inte sammanklumpa det. Det finns olika bakgrunder till att de gjort det de har gjort.

Och vad är bakgrunden till ert beslut?

– Jag har ingen sådan inblick… Du får ställa konkreta frågor.

Vägrar dementera politiska påtryckningar på sjukhuset

Då ställer jag en konkret fråga. Det som skiljer mest de här tre olika personerna åt är Ebba Jernbecks mäktiga släkt?

– Det kan du inte komma dragandes med! Att det skulle vara släktband eller hot.

Nej, jag menar inte hot naturligtvis, men faktum är att Moderaterna styr Region Stockholm som också är din arbetsgivare. Och faktum är att Ebba Jernbecks familj är mäktiga moderatpolitiker.

– Det får stå för dig. Det är en seriös verksamhet och hade det funnits grunder hade personen blivit avstängd.

Så du förnekar det bestämt – att det skulle finnas någon politisk påtryckning i bakgrunden till varför Jernbeck är kvar på sitt jobb?

– Ehm… det är inte jag som förnekar det…men liksom det här är ju… det är inte jag som anställer folk hos oss. Jag har inte hand om personalärenden. Men de som har det förnekar det… eller förnekar… det är inte en fråga att ställa överhuvudtaget.

Ska hon göra det igen? – ”Det vet jag inte”

Vad skulle du vilja säga till de patienter som känner sig oroliga för att deras uppgifter hängs ut i en chattgrupp och att deras sjukdomar hånas när de behandlas på Danderyds sjukhus?

– Jag har ingen kommentar på det.

Men tycker du att patienterna kan känna sig trygga med att Ebba Jernbeck inte ska göra samma sak igen när de kommer på besök till Danderyds?

– Vår utrednings slutresultat är att vi har förtroende för henne vilket innebär att om vi har förtroende för henne som läkare så kan våra patienter ha det också liksom.

Vad talar för att hon inte kommer att agera på samma sätt igen?

– Det är väldigt svårt att sia om framtiden… Det vet inte jag.

Vad är ditt råd till de patienter som kommer till Jernbeck på besök och som känner till att hon ägnade sig åt sådant tidigare?

– Jaa… det står var och en fritt att liksom… uppmärksamma sin oro. Det kan man göra. Men vi har förtroende för henne.

Du vill dock inte förklara varför?

– Nej.

Samnytt har sökt Ebba Jernbeck.

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.