En läkare i Wuhan, staden i Kina där utbrottet startade, sa att det är flera döda och infekterade av coronaviruset än vad som rapporterats. Detta eftersom patienter dör innan de hunnit testas för viruset och räknas då inte in i statistiken.

Officiell statistik från Kina säger att det i skrivande stund är strax över 20 000 smittade, där 13 522 sågs vara registrerade i epicentret av utbrottet, Hubei-provinsen.

Enligt Daily Mail publicerades en video för några veckor sedan från området där en anställd inom vården hävdade att så många som 90 000 är smittade. Bilder filmade från Wuhans Number Three-sjukhus i veckan visade åtta liksäckar som laddades in i en bus, där fler sägs ha tillkommit medan filmaren var inne i sjukhuset.

LÄS MER: Svenske Mickael kan bära på Corona-viruset – staten säger att det är fritt fram att komma hem

Detta är videon som sägs utspelas där:

Alla fall diagnosticeras inte

Läkaren, som refereras under pseudonymen Mr Luo, varnade att problemet ligger i oförmågan att utföra tillräckligt många nukleinsyre-provet, med vilka man diagnosticerar viruset. Utan diagnosen så registreras inte coronaviruset i statistiken.

– När preliminära tester visar att patienten har en lungsjukdom, så kan inte nukleinsyreprovet, som detekterar viruset, alltid utföras eftersom väntelistan är för lång, sa läkaren till DW. Patienten diagnosticeras därför inte.

LÄS MER: Statsepidemiolog vilseledde om direktflyg från Kina: ”Det spelar ingen roll”

Han berättade att läkare hanterade krisen genom att ”skriva ut mediciner” och skicka hem patienter för att självisolera sig.

”Överfulla vänterum”

– Vänterummen är överfulla av folk som hostar, sa han.The waiting rooms are full of people coughing,’ he said. Friska människor som måste vänta i denna miljö riskerar infektion.

Han la till att Kinas larmnummer är totalt överbelastat och att det inte finns tillräckligt med taxibilar för att ta alla till sjukhusen. Vissa går dit för att få behandling.

LÄS MER: Sverige fortsätter med direktflyg från Kina – Folkhälsomyndigheten ovetande

Kina har på rekordtid byggt två nya sjukhus med mer än 1000 bäddar för att hantera krisen, liksom att sätta Wuhan i karantän. De förväntar sig emellertid inte att de nya sjukhusen kommer räcka då det inte finns tillräckligt med läkare och annan personal att driva dem.

Spridit sig till 27 länder

Hittills har viruset konstaterats i 27 länder, där Belgien är det senaste att rapportera in om ett fall. I Kina ökade de konstaterade fall men 3000 på under gårdagen.

Ytterligare videoklipp visar storskaliga desinfekteringsarbeten som pågår. I staden Yichang, cirka 40 mil från Wuhan, filmades lastbilar som sprutade ut medel för att sanera gatorna.

En användare undrar varför viruset inte dör utan en värdkropp utan verkar leva på ytor som kräver sanering:

https://twitter.com/Elitecounter1/status/1224754047267282945?s=19

Det här klippet sägs visa ett sjukhus från Wuhan med kroppar i liksäckar överallt:

https://twitter.com/ISCResearch/status/1224757339246469120?s=19