I Mexiko inleddes massvaccineringen mot coronaviruset den 29 december. En av de läkare som var först ut med att vaccineras intensivvårdas nu efter att ha drabbats av allvarliga komplikationer.

En 32-årig kvinnlig läkare i Nuevo Leon, Mexiko, intensivvårdas efter att ha vaccinerats med Pfizer-BioNTechs vaccin mot covid-19. Redan en halvtimme efter att ha fått dosen drabbades hon av kramper, andnöd och utslag på huden, rapporterar Reuters.

”Den första diagnosen är encefalomyelit”, sade hälsovårdsministeriet i ett uttalande som släpptes i fredags kväll. Encefalomyelit är en inflammation i hjärnan och ryggmärgen. Kvinnan uppges sedan tidigare lida av allergier, skriver La Prensa Latina.

Myalgisk encefalomyelit, även kallat trötthetssyndrom, drabbade flertalet svenskar efter att de vaccinerats mot svininfluensa, något som lett till att många idag är skeptiska till att vaccinera sig mot corona.

LÄS ÄVEN: Forskare bekräftar: Covid-19 kan orsaka hjärnskador

”Inga bevis på att vaccinet är orsaken”

Vårdpersonal prioriteras i Mexikos massvaccineringsprogram. Den drabbade läkaren är en av de 53 000 personer i landet som är först ut att vaccineras och fallet uppges nu studeras noga. Enligt det mexikanska hälsovårdsministeriet finns det inga bevis för att vaccinet kan orsaka hjärn- och ryggmärgsinflammation.

I Mexiko rapporteras över 1,4 miljoner människor ha smittats varav över 126 000 människor uppges ha avlidit. President Andres Manuel Lopez Obrador har lovat att all hälso- och sjukvårdspersonal kommer att ha vaccineras i slutet av januari och att ”majoriteten” av de som är i riskgrupperna för Covid-19 kommer att erbjudas vaccinering före den 1 maj.

Den mexikanska regeringen har skrivit kontrakt med Pfizer på totalt 34,4 miljoner doser. Dessutom finns ett kontrakt med Astra Zeneca på 77,4 miljoner doser och ett med kinesiska Cansino på 35 miljoner doser, uppger Aftonbladet.