Södersjukhuset

Genrebild. Faksimil Facebook

Inrikes

Läkare missade hjärnblödning – skickade hem patient som avled

Publicerad 5/14/2019
Annons

En person som föll illa och slog i huvudet sökte vård vid en akutmottagning i Jönköpings län. Men läkarna bedömde att det inte var något allvarligt och skickade hem patienten med stygn över ett sår i pannan.

LÄS ÄVEN: Patient skickades hem trots smärtor i huvud och nacke – hade hjärnblödning

Läkarbedömningen slogs fast genom en röntgenundersökning av hjärna och halsrygg där man kom fram till att det inte fanns någon skelettskada eller blödning, rapporterar Jnytt.

LÄS ÄVEN: Uppsökte sjukhus med tryck över bröstet – skickades hem och dog

Därefter skickade vårdpersonalen hem patienten Två dygn senare blev personen medvetslös och fördes till akutmottagningen. Vid ytterligare en röntgenundersökning upptäckte läkarna en hjärnblödning. Men det var försent – ett dygn senare hade patienten avlidit.

Missade hjärnblödning
Vid en granskning av den första röntgenundersökningen har det nu konstaterats att det gick att se hjärnblödningen vid skallbenet men att personalen missade den. Det framkommer även att dödsfallet sannolikt hade kunnat undvikas i det fall läkarna vid det tillfället upptäckt blödningen och vidtagit åtgärder.

Region Jönköpings län meddelar att händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Man uppger även att sjukhuset har vidtagit en rad åtgärder med bland annat förbättrade arbetsrutiner för att ett sådant dödsfall inte ska inträffa igen.

LÄS ÄVEN: 60-åring fick tänder utdragna efter värk i käken – hade egentligen cancer i halsen

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons