Diskrimineringsombudsmannen (DO) kräver skadestånd från två regioner sedan vårdpersonal anses ha skrivit ”fel pronomen” för två patienter i deras respektive journaler. Det framgår av beslut från myndigheten.

Det ena fallet gäller Region Norrbotten där en person hade chatt-kontakt med 1177 Vårdguiden. I samband med kontakten skrev vårdpersonal in ”fel pronomen” patientens journal.

Samnytt har tagit del av beslutet. I det står att läsa att DO anser att patienten drabbats av ”ett missgynnande som har samband med diskrimineringsgrunden kön och könsöverskridande identitet”.

Det handlar alltså om en man eller kvinna som känner sig kränkt om omgivningen omnämner denne med dennes så kallade biologiska kön.

Får 15 000 kronor

Region Norrbotten har gått med på att betala kränkningsersättning till den drabbade transvestiten – 15 000 kronor. Personalen kommer dessutom, bokstavligt talat, läxas upp för att undvika användandet av ”felaktiga” pronomen i framtiden.

– Vi beklagar det inträffade och kommer att se över våra rutiner. Våra medarbetare ska känna till diskrimineringsgrunderna, inte minst vad gäller könsöverskridande identitet och uttryck, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Näsvall i en presskommentar.

– Som en del i Region Norrbottens arbete med bemötande kommer vi att börja diplomera våra verksamheter inom hbtqi+ med start våren 2024, fortsätter hon.

Hbtqi+ står för homosexuella, bisexuella, transsexuella, ”queera uttryck och könsidentiteter” samt ”andra definitioner” av sexuella läggningar. Hade Region Norrbotten nekat betala diskrimineringsersättning hade ärendet prövats i domstol.

Kräver 20 000 kronor

I ett annat snarlikt fall krävs Västra Götalandsregionen på 20 000 kronor i diskrimineringsersättning sedan en läkare använt ”fel pronomen” i en patients journal i samband med ett läkarbesök. Även det ”ett missgynnande som har samband med diskrimineringsgrunden kön och könsöverskridande identitet”, anser DO.

”Sätt in 20 000 kronor på [transvestitens] bankkonto senast den 12 januari 2024”, står att läsa i kravet till regionen. Också i det fallet går ärendet vidare till domstol, om regionen inte betalar.

Västra Götalandsregionen har ännu inte beslutat om den kommer gå med på DO-kravet.

”För ärendet som gäller NU-sjukvården har inget beslut tagits ännu. Det är full fart inför jul-/nyårshelgen på sjukhuset, så jag har svårt att uppskatta när beslutet kommer vara klart”, skriver presskommunikatören Kevin Nirs i ett mejl till Samnytt.