Dr Keith Wolverson hörde inte vad patienten sa under sin niqab och bad henne därför att ta av slöjan som täcker ansiktet. Detta fick kvinnan att känna sig utsatt och rasdiskriminerad och hennes man gjorde en anmälan.

Enligt Wolverson bad han kvinnan artigt om att ta av plagget av patientsäkerhetsskäl under en konsultation i fjol då han inte kunde höra vad hon sade om hennes sjuka dotters symptom. Då han i förra veckan fick ett brev från General Medical Council, i vilket man meddelade att hans agerande nu ska utredas, ska han ha känt sig djupt upprörd.

Oavsett resultatet av utredningen avser Wolverson att lämna yrket efter 23 år som allmänläkare. Han anser att ”en stor orättvisa har begåtts” och menar att Storbritannien inte kommer att ha några läkare kvar ifall de behandlas på det här sättet.

– En läkares mål att utföra den allra bästa konsultationen för patientens säkerhet har misstolkats på ett bedrägligt sätt för att låta påskina att det begåtts en rasistisk handling. Jag vill absolut inte längre vara läkare.

Enligt Wolverson brukar problem som dessa inte uppstå då patienter med ansiktstäckande slöja vanligtvis lyfter på den utan protester. Så verkade också fallet vara initialt med kvinnan ifråga, men efter en halvtimme kom hennes man tillbaka och berättade att han tänkte göra en anmälan. I denna påstås det att kvinnan sagt nej av religiösa skäl och att läkaren då ska ha vägrat fortsätta konsultationen.