En läkare i Storbritannien begick ett sexuellt övergrepp mot en sjuksköterska på vårdavdelningen där de båda arbetade. När det uppdagades skyllde han sitt agerande på annorlunda ”kulturella normer”. Nu bedöms han vara lämplig för att arbeta med patienter igen.

Imran Qureshi, 44, grabbade tag i bröstet på den unga kvinnan och sade till henne att han ville ha en affär med henne eftersom han såg henne som ”sexuellt tillgänglig”.

Sjuksköterskan tillika offret konstaterades vara ”skakad och upprörd” efter att ha anmält den gifte tvåbarnspappan som gripit tag om hennes bröst i tron att det skulle skapa en lättsam stämning – för att sedan när den inte infann sig i stället bli aggressiv.

Annan kultur i Pakistan

Qureshi erkände att han gjort en ”felbedömning” – men skyllde det på skillnaden mellan Storbritanniens annorlunda ”kulturella normer” jämfört med sitt hemland Pakistan. Han hävdade att han inte hade kapaciteten att upptäcka det ”röda ljus” som skulle varnat honom att inte antasta offret.

Men trots Qureshis förklaring dömdes han för sexuella övergrepp och i juni 2017 stängdes han av från läkarutövandet i 12 månader. Han erbjöd sjuksköterskan en ”innerlig ursäkt” men insisterade samtidigt på att det hela handlat om ett ”ögonblick av galenskap” och endast ”kortvarig beröring.”

Nu bedöms Qureshi vara lämplig för att arbeta med patienter igen. En arbetsplatsbedömning – ett slags utvecklingssamtal – ska genomföras i juli i år för att bedöma hur hans framtid ska se ut på arbetsplatsen.

LÄS ÄVEN: Förövaren hyllades av kompisarna efter skolvåldtäkten i Vetlanda