Den 35-årige läkaren Farshid Sistani, som står bakom “Husdoktorn”, döms idag till ett års fängelse för bedrägeri, urkundsförfalskning och grovt osant intygande sedan han satt i system att sälja falska coronaintyg. Kunderna har främst utgjorts av svenskar som behövt intygen för att kunna resa utomlands, och som betalat tusentals kronor för intygen.

I december förra året ska en 25-årig svensk göteborgare resa till Chile tillsammans med sin latinamerikanska flickvän. Men för att kunna göra det behöver de båda testa sig och ha ett coronaintyg att visa upp på flygplatsen.

De vänder sig därför till “Husdoktorn”, som den legitimerade läkaren Farshid Sistani står bakom. Sistani erbjuder sig att för 4 400 kronor komma hem till paret och göra ett så kallat PCR-test på båda två. De utlovas provsvar inom fyra timmar. Det är ett erbjudande de tackar ja till.

Men den 25-årige göteborgaren börjar snart ana oråd. Farshid Sistani kommer hemkörandes till dem i en “flashig BMW”, har inget munskydd på sig när han topsar dem och legitimerar sig aldrig. När de samma kväll får provsvaret via mejl står både 25-åringen och hans flickvän på samma intyg, istället för att få varsitt, och det står heller inte angivet vilket laboratorium som analyserat PCR-testen.

Dessutom är intyget undertecknat av en “Eric Lundgren”, inte Farshid Sistani. 25-åringen söker på internet efter läkare med det namnet, men hittar ingen som heter så. Övertygad om att intyget är falskt bestämmer han sig för att åka hem till Farshid Sistani och kräva tillbaka sina pengar, något den 35-årige läkaren till slut går med på. Sistani swishar tillbaka pengarna till 25-åringens konto.

Foto: Polisen/Faksimil

“Stod inte helt rätt till”

Farshid Sistani låter sig emellertid inte avskräckas av att en kund kommit på honom med att sälja falska coronaintyg. Han fortsätter verksamheten, men rättar till de uppenbara felaktigheter på intygen som gör att han avslöjats. Han skriver fortsättningsvis själv under intygen med sitt eget namn och anger att PCR-analyserna genomförs av Unilabs.

Foto: Faksimil/Polisen

Denna gång reagerar emellertid Unilabs. De har nämligen inte analyserat några PCR-tester åt Husdoktorn.

Unilabs försäljningschef Marie Julin berättar för polisen att de har haft ett avtal med Husdoktorn, men att Farshid Sistani inte följt de rutiner som gäller för provtagning och analys.

– Jag kände till att det inte stod helt rätt till med den här kunden, berättar hon.

– Han hade ju lämnat in proverna men vi visste inte vad vi skulle göra av dem eftersom de saknade remisser.

Ett 40-tal prover har skickats in med bud, där provrören har handskrivna personnummer och saknar remiss med analysbeställning och avsändare. Unilabs vet därför inte ens att proven kommer från Husdoktorn, eller vad de skulle göra med dem.

Får brev från Kronofogden

Samtidigt som Farshid Sistani rättar till de uppenbara felen i sin bedrägeriverksamhet bestämmer han sig för att han ska ha betalt från den 25-årige göteborgare som fått tillbaka sina pengar. Han skickar betalningskravet till ett inkassoföretag, som skickar det vidare till Kronofogden.

Medan 25-åringen befinner sig i Chile med sin flickvän dimper det därför ned betalningskrav och förelägganden brevlådan hemma i Sverige. Till slut är kraven uppe i nästan 18 000 kronor – ett mer än fyra gånger större belopp än de falska coronaintygen från början kostat.

Foto: Faksimil/Polisen

Kronofogden skriver senare av kravet efter att inkassobolaget avbrutit samarbetet med Husdoktorn.

Läkare som inte finns

Farshid Sistani har i polisförhör ihärdigt insisterat att Eric Lundgren är en verklig läkare som han träffat i Skellefteå och haft ett samarbete med kring PCR-testen. Enligt Socialstyrelsen finns det emellertid inte någon legitimerad läkare med det namnet i Sverige.

Foto: Faksimil/polisen

Åklagaren skriver i sin stämningsansökan att Eric Lundgren är en läkare som Farshid Sistani hittat på, en slutsats som Göteborgs tingsrätt delar.

“Åklagaren har lagt fram bevisning som visar att det inte finns någon hos Socialstyrelsen registrerad läkare med namnet Eric Lundgren. Detta visar enligt tingsrätten att någon sådan läkare inte existerar. Att det skulle vara någon annan än Farshid Sistani eller en medhjälpare till honom som angett det namnet på reseintyget håller tingsrätten som uteslutet”, står att läsa i domen.

Får behålla läkarlegitimationen

Redan i januari i år fick Husdoktorn och Farshid Sistani under hot om vite ett föreläggande från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om att omedelbart sluta utfärda falska PCR-intyg.

“IVO gör bedömningen att Husdrse AB under pågående pandemi har tagit PCR-prov på patienter och skrivit intyg om negativa PCR-provsvar utan att ha säkerställt att proverna har analyserats. Detta äventyrar patientsäkerheten och även säkerheten för andra”, står att läsa i föreläggandet.

Faksimil

Däremot har Farshid Sistani fått behålla sin läkarlegitimation, trots att han utfärdat falska coronaintyg. Det bekräftar Socialstyrelsen i ett mejl till Samnytt under onsdagen.

“Farshid Sistani, 198607148353 är legitimerad läkare sedan 2019-03-01 och har giltig legitimation”, står att läsa i mejlet daterat 28 juli 2021.

Faksimil

Döms till fängelse

Farshid Sistani är född i Afghanistans huvudstad Kabul och kom till Sverige 1997. Han är sedan 2006 svensk medborgare. Han är tidigare dömd för trafikbrott, men inte någon grövre brottslighet.

Nu döms Farshid Sistani till ett års fängelse för bedrägeri, urkundsförfalskning och grovt osant intygande. Han döms dessutom att betala tillbaka pengarna till sex av de personer han sålt falska coronaintyg till.

Fängelsedomen mot Farshid Sistani är den senaste i raden som handlar om kriminella invandrare i vården. Den kommer dessutom mitt i en infekterad debatt om huruvida svenskar ska ha rätt att kräva svenska läkare när de söker vård – en möjlighet många vårdcentraler erbjuder. Socialdemokraterna har sagt att de vill stoppa den möjligheten eftersom det anses vara diskriminering.

LÄS ÄVEN: TV4 lyfte fram läkaren Hammad – blåste folket med falska coronatester

LÄS ÄVEN: Löfven på bild mitt i vårdhärvan – nu väcks åtal för grovt mutbrott

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.