Kaoset på den italienska ön Lampedusa fortsätter med en invasion av migranter som tar sig över Medelhavet från Nordafrika. Medan nivåerna närmar sig migrantkrisen 2015 har öns boende fått nog.

Antalet migranter som söker asyl i Europa ligger i år på samma nivåer som för åtta år sen. I centrum av invasionen står den lilla italienska ön Lampedusa dit över 7 000 migranter kom bara under torsdagen och fredagen.

I år har omkring 126 000 migranter anlänt till Italien, nästan dubbelt så många som under samma period i fjol. De flesta som kommer till ön är från Tunisien. Tidigare har de flesta kommit från Libyen.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Tusentals afrikanska män stormar EU

På söndagen besökte EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ön tillsammans med Italiens premiärminister Giorgia Meloni, som påpekade att stoppa den illegala migrationen inte bara är Italiens ansvar utan hela Europas.

– Vi kan inte lösa problemet genom att endast diskutera hur migranter flyttas inom Europa, utan vi måste stoppa inflödet av migranter, sa Meloni.

Ursula von der Leyen lovade hjälp med att hantera situationen, bland annat genom att omfördela migranterna till andra delar av Europa och att EU kan skapa så kallade humanitära korridorer för ett säkert alternativ för migranter.

Öborna har fått nog

På Lampedusa, med ett invånarantal på 6 000 personer, säger man stopp.

– Lampedusa säger stopp. Vi vill inte ha tältläger. Vårt budskap till Europa och den italienska regeringen är att vi har tröttnat, säger en av demonstranterna till Reuters.

Ytterligare en person som fått nog är Lampedusas vice borgmästare Attilio Lucia.

Kaotiskt

Medan politikerna håller pressträffar fortskrider inflödet och kaoset på ön.

LÄS ÄVEN: Italien: Illegala invandrare strömmar in – Meloni utlyser undantagstillstånd