På tisdagen föll domen (B 1456-17) i Nyköpings tingsrätt i ett mål kopplat till en omfattande brottshärva i Katrineholm med inslag av mord, grova bedrägerier, penningtvätt, grov utpressning, grova vapenbrott, våldtäkt och allmänfarlig ödeläggelse. En 22-årig man döms till 18 års fängelse och en 41-årig man döms till 14 års fängelse. De båda dömda har utomvästlig invandrarbakgrund.

Brottshärvan började rullas upp i maj förra året i spåren av den mordutredning som då inleddes efter att en 35-årig man skjutits ihjäl utanför Östra skolan i Katrineholm. Varefter utredningen fortskred kunde ett antal brott kopplas till de misstänkta för mordet, däribland den uppmärksammade granatattacken mot polishuset i Katrineholm under nyårsnatten mellan 2016 och 2017.

Flera personer stod åtalade i den del som avser mordet på 35-åringen. För de övriga anser Nyköpings tingsrätt dock inte att bevisningen räcker till. En man med svensk bakgrund som åtalades för anstiftan av mordet med svartsjuka som uppgett motiv frikänns helt.

Ett antal män och kvinnor i brottshärvans periferi med varierande bakgrund döms till kortare påföljder för narkotikabrott, skyddande av brottsling och bokföringsbrott.

41-årige Adnan Rostam Mzori, som döms för medhjälp till mord och ett antal andra grova brott ska enligt uppgift tidigare ha arbetat som polisinformatör. Tingsrätten ansåg inte det gick att styrka mannens inblandning i granatattacken mot Katrineholms polisstation. Han frias även i brist på bevis för en våldtäkt.

Mzori har sedan tidigare ett antal domar på sig för bland annat grov olovlig körning, hot mot tjänsteman och narkotikabrott.

22-årige Arnauld Arakaza, som döms för mord och penningtvätt, ansåg domstolen att det fanns stark bevisning mot. Hans DNA påträffades på mordvapnet och han iakttogs också av vittnen när han efter mordet sprang från brottsplatsen.

Arakaza har tidigare två domar och ett strafföreläggande på sig för narkotikabrott.

Advokatkostnaderna för Mzori och Arakaza uppgår till cirka 2,5 miljoner kronor, en kostnad som enligt domen ”ska stanna på staten”, dvs bestås av skattebetalarna.