I två decennier har nästan tusen patienter världen över deltagit i en studie genom att ta två piller om dagen. Det som deltagarna hade gemensamt var det ärftliga tillståndet Lynch syndrom som innebär en ökad risk för kolorektal cancer – som tjocktarmscancer eller livmoderkroppscancer. Resultatet har konstaterats vara mycket viktigt för att förebygga cancer.

John Burn, professor i klinisk genetik vid Newcastle University, har med sin mångåriga studie gjort en upptäckt som erkänts vara mycket viktig inom cancerprevention.

Värktabletten som vissa av patienterna i studien tog var aspirin, ett läkemedel vars aktiva substans är acetylsalicylsyra. Detta medan andra deltagare i stället hade tilldelats kosttillskott eller placebo.

År 2011 visade resultaten att 34 av de 434 personerna som ingick i placebogruppen hade fått tarmcancer. Men bland de 427 personer som tagit aspirin hade bara 19 personer diagnostiserats med tarmcancer. Således hade aspiringruppen ungefär hälften så många som utvecklat tarmcancer under studiens gång.

LÄS ÄVEN: Svenska forskare har upptäckt ny kraftfull antibiotika

2020 års viktigaste framsteg mot cancer

När uppföljningsforskning publicerades 2020 visade det sig att när alla personer i studien inkluderades, även de som hade tagit acetylsalicylsyra under en kortare tid, minskade risken för cancer. Upptäckten erkändes av American Society of Clinical Oncology som årets viktigaste framsteg inom cancerprevention.

”Att ta aspirin har potential att rädda tusentals liv över hela världen och är tydliga bevis på värdet av långtidsstudier som visar enkla steg som kan tas för att förbättra människors liv”, kunde man konstatera i studien.

LÄS ÄVEN: Så påverkar sötningsmedel din kropp