Länsstyrelsen 1

T.v. Länsstyrelsen Värmland. T.h. Jättemoskén. Foto: Faksimil Google Maps/Facebook

Inrikes

Länsstyrelsen avvisar klagomål mot jättemoské i Karlstad: ”Måste vara direkt berörd”

Publicerad 7/29/2020
Annons

Länsstyrelsen i Värmland meddelar att de inte kommer att väga in alla 130 överklaganden som inkommit rörande bygglovet för jättemoskén i Karlstad. Detta eftersom ”man måste vara direkt berörd” för att få klaga. Samhällsnytt kan visa hur ledaren för den islamistkopplade moskén nu mobiliserar med en ”expert på politisk extremism” från vänsterrörelsen Agera för att vinna opinion bland lokalbor genom att hävda att klagomålen kommer från ”högerextrema” och ”nazister”.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur Värmland snart kan komma att islamiseras med en radikal moské på 1171 kvadratmeter i två plan med en 22 meter hög minaret för böneutrop. Bakom bygget står en islamistkopplad förening som slagit sig ned i Karlstad och som bjudit in salafistiska imamer utbildade i Saudiarabien att predika.

LÄS ÄVEN: Salafistisk jättemoské i Värmland snart verklighet: ”Drömmen för alla muslimer”

I mitten av juni stod det klart att föreningen fått klartecken av kommunen att bygga en jättemoské. Sedan dess har över 130 personer överklagat beslutet om bygglov. Nyligen skrev en värmländsk lokaltidning att de har gått igenom flera av klagomålen.

Det går bland annat att läsa att flera Karlstadsbor är oroliga över att salafismen – en bokstavstrogen inriktning av sunni-islam –  som föreningen kopplas samman med ska få ökad spridning. Men det är även klagomål från boende som vill att Värmland ska förbli Värmland och ”inte vill ha det som i Mellanöstern”.

”Finansieringen kommer från icke-demokrater”

Vidare är boende kritiska över hur det ska lösas med parkeringsplatser för lokalen som kommer att rymma 2000 samtidiga besökare. Det riktas också kritik mot hur uppförandet av jättemoskén ska finansieras med pengar från kalifatdiktaturer.

”Finansiering av byggnaden är uppenbar att den kommer från icke demokratiska och jämställda stater och grupperingar, vilket vi i Sverige, ett av världens mest jämställda länder inte ska normalisera och acceptera”

Andra som överklagat är kritiska till hur kommunen hanterat ärendet och menar att ansvariga politiker och tjänstemän ignoerarat den starka folkopinionen mot bygget:

”Det känns nära på förödmjukande att få detta beslut tryckt under näsan med tanke på den minst sagt starka opinion som funnits emot detta ända sedan starten”

Länsstyrelsen rensar ut klagomål 

Göran Wirdéus är chefsjurist vid Länsstyrelsen i Värmland och meddelar nu att man inte kommer att bry sig om ett stor antal av klagomålen. Det ska ske en utrensning av sådana klagomål som kommer från invånare som kommunen anser inte har rätt att lägga sig i saken.

– Man måste vara direkt berörd av beslutet, till exempel vara närmsta granne eller äga en fastighet i närheten av platsen, säger Wirdéus till Nya Wermlands-Tidningen.

Länsstyrelsen kommer sedan att se över klagomålen, vilket kan ta uppemot tre veckor. Därefter tas ett beslut och om man kommer fram till att en felbedömning har gjorts går bygglovet tillbaka till kommunen. Men ser kommunen fortsatt inga hinder kommer de lokala islamisternas plan på att bygga en jättemoské snart att bli verklighet.

Moskéledaren: ”Vi har religionsfrihet”

De invånare som inte delar kommunens och länsstyrelsens beslut kan sedan överklaga det till mark- och miljödomstolen. Rauf Ahmadi, ordförande i Islamiska kulturföreningen, är inte orolig för att något ska kunna stoppa deras islamiseringsprojekt för Värmland.

– Vi har religionsfrihet, vi har demokrati, och det kommer gälla, säger Ahmadi till SVT.

Får stöd av vänsterrörelse: kritikerna ”högerextremister”

Samhällsnytt kan visa hur den salafistkopplade moskéledaren senast i slutet av förra året umgicks med vänsterrörelsen Agera Värmland som påstår sig vilja ”motverka våldsbejakande extremism”, ett begrepp i vilket man av allt att döma inte inkluderar salafism.

Rörelsen har nu har mobiliserat för hjälpa Ahamadi att vinna opinion i lokalmedia. Detta sker bland annat genom att Agera Värmland i en kampanj hävdar att de oroliga värmlänningar som överklagat moskébygget är ”högerextrema” och ”nazister”.

SD-fientlig ”politisk expert” till attack

Lars Stiernelöf titulerar sig ”expert på politisk extremism” hos Agera Värmland och han tror sig veta att den nationalistiska rörelsen Det fria Sverige står bakom flera av överklagandena.

Stiernelöf är bekymrad över att invånarna i kommunen nyttjar sin demokratiska rättighet att motsätta sig radikal islamisering. Han menar att rörelsen är ”högerextrem med nazistiska rötter” och ogillar att det har bildats en ”intresseorganisation för svenskar”.

– Det är naturligtvis inte positivt att vi ser dessa rörelser lokalt här i Karlstad. Om man tittar på Alternativ för Sverige, som finns här, är de extrema, men det här är ett steg till, varnar Stiernelöf.


Lars Stiernelöf, ”expert på politisk extremism”. Foto: Faksimil Facebook

Samhällsnytt har tittat närmare på Stiernelöfs aktiviteter i sociala medier som visar att han uteslutande sympatiserar med vänsterradikala konton. Nedan följer ett axplock.

Oj vad jag har funderat – men nu har jag bestämt mig! Har alltid stått upp för våra mänskliga rättigheter och sett…

Posted by Lars Stiernelöf on Saturday, September 6, 2014

Hyllar islams återtåg i Spanien

När Samhällsnytt nätgranskar moskéledaren Ahmadi ser vi bland annat flera inlägg som uppges visa hur man återigen börjat med muslimska böneutrop i Spanien. I inlägget går det att läsa ”Allahu akbar” upprepade gånger.

Moskéledaren är i känslorus över ett videoklipp som visar hur arabisk bön ekar mellan husväggarna på den spanska gatan. Han skriver följande:

”All lov o pris tillkommer Allah världarnas Herre ☝️???? Sedan 500 år tillbaka har inte hörts Azan uppenbart i Spanien”.

Nedan följer videoklippet som visar böneutropet:

All lov o pris tillkommer Allah världarnas Herre ☝️????Sedan 500 år tillbaka har inte hörts Azan uppenbart i Spanien,…

Posted by Rauf Ahmadi on Wednesday, March 25, 2020

Inget kvinnoförtryck med slöja: ”Losers”

I början av året gick moskéledaren även till attack mot moderaten Anders Ågren efter att denne slagit fast att han ser det muslimska klädesplagget ’hijab’ som en del i ett hedersförtryck. Ågren hänvisade till hur kvinnor fängslas i Iran när de försöker göra sig fria från slöjan.

Ahmadi menar att Ågren är en ”loser” och att hijab inte har något som helst att göra med kvinnoförtryck.

LÄS ÄVEN: Moskéledare nonchalerar hundratals klagande: ”Vi har religionsfrihet”

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons