Innehållet på Hunter Bidens laptop, som Donald Trump kallat ”laptopen från helvetet” är fortfarande under utredning av FBI. När delar av innehållet började sippra ut i media försökte Facebook och Twitter hindra spridningen. Familjen Bidens kopplingar till Kina bedöms av många som ett allvarligt hot mot USA:s nationella säkerhet.

I April 2019 lämnade Hunter Biden in tre vattenskadade datorer på reparation men hämtade aldrig ut dem igen. Efter flera månaders väntan börjar reparatören kolla igenom filerna på den dator han lyckats rädda. Oroad över innehållet kontaktar han FBI.

I december 2019 hämtar FBI datorn. Innan han lämnar över datorn tar reparatören en kopia på dess innehåll. De amerikanska primärvalen ska just börja och USA:s dåvarande president, Donald Trump, hotas av riksrätt.

Reparatören, väl medveten om att Hunter Biden är Joe Bidens son, läcker sin kopia av hårddisken till Rudy Giuliani, som då arbetade som Donald Trumps personliga advokat. Giuliani delar i sin tur med sig av innehållet till NY Post som publicerar en artikel.

LÄS ÄVEN: Twitter kallas till amerikanska senaten efter att ha censurerat Biden-skandalen om Ukraina-eposten

Facebook och Twitter censurerade NY Post

Trots det explosiva innehållet, som konfirmerar kontroversiella kopplingar mellan Joe Biden och kinesiska och ukrainska affärsmän, Hunters frekventa användande av droger och umgänge med prostituerade samt diverse indikationer på korruption, är det få mediehus som plockar upp nyheten.

De påstår sig inte kunna verifiera uppgifternas äkthet. Kritiker hävdar att tystnaden i stället var politiskt motiverad – man ville inte äventyra Demokraternas chanser att få bort Donald Trump från Vita huset.

Samtidigt gör också Facebook och Twitter sitt bästa för att stoppa spridningen av artikeln till väljarna. Alla som försöker dela den möts av felmeddelanden. En kort tid därpå fryser Twitter NY Posts konto helt, något som Samnytt tidigare rapporterat om här och här.

Nu har SVT gått igenom datorns innehåll för att undersöka eventuella kopplingar till Sverige. Hunter hyrde en lokal hos House of Sweden i Washington DC, där den svenska och även den isländska ambassaden huserar. Byggnaden ägs av Statens Fastighetsverk.

LÄS ÄVEN: Joe Bidens son utreds för skatteaffärer

Bröt mot säkerhetsreglerna på House of Sweden

DN har tidigare rapporterat om att Hunter under sin tid som hyresgäst var dålig på att sköta sina betalningar och inte följde gällande säkerhetsrutiner. Exempelvis tog han in besökare genom en bakdörr och lånade ut nycklar till bekanta, något som är strikt förbjudet. Hunter Biden anklagar dessutom receptionisten för rasism i samband med att han fått klagomål på att han smugit in en till synes hemlös afroamerikansk kvinna i lokalerna.

Receptionisten i fråga är den svenska socialdemokratiska profilen Mona Sahlins dotter, Ann-Sofie Cox, enligt Fria Tider. Cox är själv gift med en afroamerikansk man, något som uppfattas motsäga Hunter Bidens påståenden om att hon skulle haft rasistiska motiv för att ge honom en tillsägelse.

Av mejlkonversationerna med House of Sweden framgår även att Hunter begär extranycklar till sin pappa Joe samt en kinesisk affärskontakt. Dessa nycklar hämtas dock sedan aldrig ut.

LÄS ÄVEN: Uppgifter: Barnpornografi på Hunter Bidens dator

Betalningar till prostituerade

Enligt SVT har Hunter gjort en rad utbetalningar till olika kvinnor, vilka framstår som betalning till prostituerade för sexuella tjänster. Betalningarna sammanfaller med datumstämpeln på bilder och filmer på datorn av sexuell karaktär, där Hunter figurerar tillsammans med olika kvinnor.

En utredning från senaten har konstaterat att Hunter betalat bland annat ryska och ukrainska kvinnor med ”koppling till prostitution” men att man inte kan vare sig bekräfta eller utesluta att han faktiskt köpt sex av dem.

FBI utreder fortfarande Hunter Biden för bedrägeri, skattebrott och penningtvätt. Hans affärer i Kina och Ukraina är av extra stort intresse. Innehållet på Hunters dator uppges vara en guldgruva i utredningen. Den tidigare nämnda senatsutredningen har dock redan fastslagit att Hunter inte gjort sig skyldig till några oegentligheter, varken i Kina eller Ukraina, men tillstår att det gjorts ”olämpliga” transaktioner.

LÄS ÄVEN: Kinesisk ekonomiprofessor: Biden är i Kinas grepp

Hunter Biden är en perfekt måltavla för utpressning

Björn Ottosson, statsvetare och forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, säger att Hunter Biden, med sina missbruksproblem och historia av trasiga relationer, är en ”perfekt måltavla” för politiska motståndare och främmande länders underrättelsetjänster.

– Om underrättelsetjänster kommit över bilderna kan de användas mot Hunter Biden i utpressningssyfte. Man kan pressa honom att introducera människor för andra i olika sammanhang, säger han till SVT.

Enligt Ottosson utgör FBI nu ett hot för Hunter Biden, och därmed också hans pappa Joe Biden.

– Framförallt är det Kina-spåret som är det viktigaste. Det kom nyligen en mätning som säger att den amerikanska opinionen är rekordnegativ till Kina och betraktar Kina som det allvarligaste hotet mot nationens säkerhet. Joe Biden är under hård press från Trumpfalangen och republikaner i stort och får inte framstå som mjuk mot Kina, säger han.