lärare tavla matte skola
Inrikes

Lärare använde inte ’lågaffektivt bemötande’ mot stökig elev – SPARKAS

Publicerad 1/27/2023
Annons

Efter att en elev vägrat göra som läraren sa eskorterades denne ut ur klassrummet. För att leda ut eleven tog läraren tag i eleven, något han nu fått sparken för.

I fjol bad Hans Olofsborg eleverna i en klass på en högstadieskola i Göteborg att lägga bort sina surfplattor. En vägrade dock. Till slut tog Olofsborg tag i elevens arm för att visa honom ut ur klassrummet.

Medan eleven visades ut fick läraren motta mordhot, något som övriga elever bekräftar. ”Min pappa ska klippa dig”, hette det bland annat.

LÄS ÄVEN: Lärare undviker ’känsliga’ ämnen i den mångkulturella skolan

Initialt anmälde Olofsborg eleven för olaga hot men anmäldes sedan själv av elevens pappa som menade att hans son blivit misshandlad.

Trots att båda anmälningarna lades ned får Olofsborg inte fortsätta sitt jobb som lärare. Anledningen påstås vara att han inte följt den ”lågaffektiva metoden” i hanteringen av den bråkiga eleven.

Olofsborg själv anser inte att han har gjort något fel och enligt skollagen har han rätt att fysiskt ingripa mot en elev som stör.

Ingen utbildning

Enligt psykologen Bo Hejlsjov, förespråkare av metoden lågaffektivt bemötande som initialt utvecklades för unga med diagnoser, funkar det inte att säga ifrån och han anser att vi behöver gå ifrån ”den auktoritära stilen”.

– Det funkar inte att säga ifrån. Man kan trappa upp en konflikt väldigt enkelt, det här handlar om hur vi kan trappa ner dem, säger han.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Gängbråk på skola – polisen ingrep med batong

Samtidigt uppger bemanningschefen för enheten som förser Göteborgs grundskolor med vikarier att de anställda inte får någon utbildning i metoden. Och på facket bekräftar man att lärare råkar illa ut trots att de följer skollagen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons