Foto: Faksimil/Twitter
Inrikes

Lärare på småländsk skandalskola sprider hat och hot på Twitter

Publicerad 3/21/2018
Annons

En lärare som arbetar med nyanlända invandrare på en kombinerad gymnasie- och komvuxskola i Alvesta i Småland sprider hat och hot på Twitter. Läraren har även arbetat med skolans antimobbningsgrupp och kandiderat för Miljöpartiet.

”Önskar jag kunde trycka till det lilla aset”, ”Jag kommer inte vila förrän jag fått ge dig stryk. Bögstryk”, ”din ignoranta subba”, ”Så du tycker om att äta bajs”.

Citaten här ovanför är ett axplock av uttalanden som 49-årige Martin Estvall, som jobbar på Allbo lärcenter i småländska Alvesta, sprider på Twitter.

– Han är samordnare för samhällsorienteringen, det är hans uppdrag, berättar skolans rektor Daniel Söderberg för Samhällsnytt och förklarar:

– Samhällsorienteringen är den lagstadgade utbildning som nyanlända har rätt till. Det är 60 timmar samhällsorientering som en introduktion till det svenska samhället.

Så det är de nyanlända invandrarna han jobbar med?

– Ja.

Har Estvall lärarlegitimation?

– Det har han. Han är disputerad doktor i historia.

Martin Estvall har tidigare arbetat med Allbo lärcenters antimobbningsgrupp, ett projekt som drevs tillsammans med Rädda barnen. Han har även varit partipolitiskt aktiv och kandiderade i kommunalvalet 2010 för Miljöpartiet i Alvesta. Sedan dess har han bytt parti till Socialdemokraterna och har suttit med i nämnden för individ- och familjeomsorg.

Trots den bakgrunden, trots sin anställning, och trots sin akademiska examen, sprider alltså Estvall ett stort antal inlägg med ett grovt och hotfullt språk i sociala medier.

”Min arabiska familj”

Martin Estvall kallar sig مارتن, det vill säga Martin skrivet med arabiska bokstäver, på Twitter. I ett inlägg skriver han om ”min arabiska familj”.

”En kul grej med min arabiska familj är att många är blodgivare. Alltså springer det runt en massa småländska rasister med arabmuslimskt blod i ådrorna”, skriver han.

I ett annat inlägg riktat mot juristen Claudia Aziz, som har kurdisk invandrarbakgrund och jobbar som notarie på Åklagarmyndigheten, skriver Estvall; ”du vet inte ett jävla skit om vad daesh gör mot mitt folk, din ignoranta subba”.

I andra Twitterinlägg poängterar Martin Estvall att han har ”flera vänner som är svenskar” och att han ”till och med legat med svenska tjejer”.

Det är oklart vad den 49-årige läraren menar med inläggen. En kontroll mot Skatteverkets folkbokföringsregister visar att Martin Estvall är helsvensk. Det finns inget som tyder på att han har någon anknytning till arabvärlden, mer än att han jobbar med nyanlända invandrare.

– Han är född i Sverige, berättar en handläggare på myndigheten för Samhällsnytt.

Kan du se om hans föräldrar är födda i Sverige?

– Ja, båda är födda i Sverige.

Estvall är numera skild, men har varit gift och har barn tillsammans med en kvinna som även hon är svensk.

Stöd från vänstertroll

En av dem som hotas av Martin Estvall är Nyheter Idags grundare Chang Frick. ”Jag kommer inte vila förrän jag fått ge dig stryk. Bögstryk”, skriver den 49-årige läraren i ett inlägg riktat till Nyheter Idag-profilen. Frick avfärdar dock inlägget om ”bögstryk” som ”trams”.

Flera av dem som Martin Estvall ger sig på är kvinnor. ”Önskar jag kunde trycka till det lilla aset”, skriver han om en av dem. Samhällsnytt har varit i kontakt med flera kvinnor som utsatts för Estvall, men ingen av dem vill ställa upp på intervju. En av kvinnorna är rädd för repressalier från den 49-årige läraren eller hans anhängare på Twitter.

Estvall har nämligen stort stöd bland medlemmar i den rödgröna trollfabrik som Samhällsnytt tidigare uppmärksammat och som har starka band till #jagärhär, en aktivistgrupp på Facebook med vänsterextrema tendenser.

SE ÄVEN: En trollfabrik med starka band till #jagärhär och rödgröna riksdagspolitiker

Redan innan Samhällsnytt publicerat sin artikel sprids arga kommentarer på Twitter från såväl kända vänsterextremister, vänsterpolitiker och anonyma trollkonton som vill försöka stoppa publiceringen. Rektorn på Allbo lärcenter har låtit det bli känt att han blivit uppringd av Samhällsnytt och trollen sprider falska anklagelser i sociala medier.

Ökänd skandalskola

Allbo lärcenter har varit i blåsväder tidigare. Även den gången handlade det om kvinnor som utsatts för kränkningar. Hösten 2012 anmälde sex gymnasietjejer, Frida Nybeck, Sara Johansson, Jennifer Stensson, Cecilia Nilsson, Matilda Persson och Angelica Danielsson, som gick på Alvesta transport­gymnasium att de utsattes för sexuella trakasserier i skolan.

– Det är för jävligt att man ska behöva ta ord som svennehora, fitta och slampa, berättade eleven Angelica Danielsson.

Bakom trakasserierna låg elever från Allbo lärcenter som tonårstjejerna ibland delade lokaler med. Tidningen Fria Tider begärde ut en rapport från Skolinspektionen och pratade med Elizabeth Malmstedt på myndigheten. Det kom då fram att de elever som låg bakom sextrakasserierna gick i en språkintroduktionsklass för nyanlända invandrare och att de var så kallade ensamkommande flyktingbarn.

Dåvarande rektorn Britt Ask Rydgård avfärdade emellertid gymnasietjejernas protester som ”kulturkrockar”. Kritiken växte under hösten, men när föräldrar och elever hörde av sig till skolan och bad om att få slippa dela lokaler med de ensamkommande barnen anklagades de för att vara ”främlingsfientliga”.

”Kan jag ringa upp?”

Samhällsnytt har gjort flera försök under onsdagen att få kommentarer från Martin Estvall med anledning av hans twittrande.

– Du, jag sitter i ett möte just nu. Kan jag ringa upp dig? svarar han när vi pratar med honom tjugo i två på eftermiddagen.

Han ringer emellertid aldrig tillbaka och vi har gjort flera försök att få tag på honom igen under eftermiddagen, bland annat via kommunens växel, utan resultat.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
582Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons