En mångårig lärare i stadsdelen Bronx i New York hävdar att hon sparkats då hon vägrat att tillsammans med kollegorna utföra en hälsning från filmen Black Panther som är baserad på serietidningen med samma namn.

Det var under ledningsmöten som föreståndaren Meisha Ross Porter ofta bad övriga göra hälsningen som består av att armarna läggs tvärsöver bröstet. Detta ska stå för solidaritet och kommer från den fiktiva afrikanska nationen Wakanda som finns i Black Panther-serietidningarna.

Då Rafaela Espinal (i rött längst till höger i bilden), med dominikansk bakgrund men betraktar sig som afrolatinamerikansk, inte ville vara med ska hon enligt stämningen ha blivit ”tillrättavisad och tillsagd att det var olämpligt för henne att inte delta”.

Espinal var bara ett år från att ha arbetat in sin pension då hon plötsligt och utan förklaring sparkades från sin post som chef över Bronx tolfte skoldistrikt.

Degraderades

Då hon inte ville gå miste om sin pension och sjukvårdsförsäkring godtog den ensamstående modern, som precis doktorerat, en förödmjukande degradering till en roll där hon varken fick tillgång till ett skrivbord eller telefon.

I och med uppsägningen påstods det att Espinal inte passade in i den nya riktning man skulle ta.

Anledningen till att hon inte var bekväm med att göra hälsningen var att hon kände att den skapade en klyfta mellan raser där det inte borde finnas någon.

I samband med att Porter bad övriga göra hälsningen nämnde hon ofta den vänsterextrema gruppen Svarta pantrarna och att hennes far hade varit medlem.

Hos arbetsgivaren menar man att hälsningen inte är refererat till ”Black Power” utan i stället är ”en symbol som används för att representera Bronx”.

Enligt stämningen ska Espinal ha blivit tillsagd att hon inte var ”tillräckligt svart” och att hon bara skulle ”lära sig att vara tyst och se söt ut”.

Började 2017

Espinal menar att sprickor baserade på ras började 2017 då vissa svarta anställda möttes separat efter de allmänna mötena och snart firades bara de svarta ledarnas födelsedagar.

Allt detta skedde parallellt med att en ny chef tillsattes som förordade en plattform med ”rasrättvisa”, vilket kritiker menade är splittrande och pedagogiskt problematiska.