morkhyad-vardarbetare-vid-dator-region-skane
Inrikes

Larm i Region Skåne: Vården infiltreras av hederskulturella spioner

Publicerad 9/23/2020
Annons

En 32-årig man ställs inför rätta i Skåne. Detta efter att han nästlat sig in i sjukvården för att kunna läsa journaler tillhörande unga ogifta yazidiska invandrarkvinnor med syfte att kontrollera om de fått p-piller utskrivna eller gjort abort, indikationer på att de haft sex före äktenskapet. Journalutdragen har sedan förmedlats i form av skärmdumpar i yazidiska forum på nätet som varningar så att ingen familj ska riskera den skam det enligt yazidisk kultur och tro innebär att få en sådan oren flicka ingift i familjen. Det rapporterar Sydsvenskan.

Enligt polisutredning som gjorts efter att mannen ertappats handlar det om minst 66 kvinnor med yazidisk invandrarbakgrund vars sekretessbelagda journaluppgifter mannen obehörigen tagit del av och med hederskulturella motiv spritt vidare. Nu ställs han inför rätta för sin hedersrelaterade kartläggning, som riskerat att försätta de utpekade kvinnorna i livsfara.

Stark hederskultur bland yazidier

I en kommentar till GP säger kammaråklagare Lisa Åberg att brotten rubrlcieras som grova eftersom det handlar om en systematisk kartläggning av kvinnor i den yazidiska gruppen och en stor mängd uppgifter. Åberg understryker att just den våldsbejakande hederskulturen inom yazidierna bidrar till att hon ser allvarligt på brotten.

– Det finns en sådan stark hederskultur och syn på äktenskapet. Då blir detta väldigt ingripande och det betyder mycket för de utsatta. Många är förtvivlade.

Förföljs av muslimer

Samtidigt som yazidierna utsätter sina egna kvinnor för ett strukturellt förtryck och våld är gruppen som helhet utsatt för våld från andra etniska och religiösa grupper. Det uppmärksammades stort när Islamiska staten 2014 rövade bort och förslavade tusentals yazidiska flickor för sexuella ändamål. Folket har sedan länge varit föremål för försök till utrotning av omgivande muslimska stammar.

Yazidierna är hemmahörande i framför allt Irak men är utspritt också över nationsgränserna till bland annat Iran, Turkiet och Syrien. Numera finns även, till följd av massinvandringen till Europa, en relativt stor diaspora här som inte integrerat sig i de västerländska samhällena. Cirka 6000 av dessa har bosatt sig i Sverige och upprätthåller en skarp separatistisk hållning gentemot det svenska samhället.

Yaziziska tjejer tillåts inte leva svenskt

Detta är problematiskt framför allt för andra generationens unga flickor med ursprung i gruppen som vill leva fritt och jämställt på samma sätt som sina väninnor med svensk bakgrund. I värsta fall riskernar de att dödas om det blir känt inom det yazidiska civilsamhället att de haft sexuella kontakter före äktenskapet med någon svensk eller annan icke-yazid som det är sträng förbjudet att ha relationer med överhuvudtaget.

Oron inom gruppen för att flickorna ska ”försvenskas” är stor när man lever i ett land där majoritetssamhället har en helt annan friare och mer jämställd syn på kvinnans roll i samhället och rätt till ett eget liv, inklusive sex före äktenskapet.

Infiltration av vården sätt att kontrollera kvinnorna

Att låta personer lojala med klanen infiltrera den svenska vårdapparaten är ett sätt att upprätthålla den yazidiska kyskhetsnormen för gruppens flickor och undvika att dra skam och vanära över familjen genom att få varningar när någon flicka bryter mot klanens kulturella och religiösa regler.

Den 32-årige yazidiske infiltratören har fått sparken från sitt jobb i vården i Region Skåne och har suttit häktad i tre månader. Datum för rättegång är ännu inte bestämt. Mannen har medgett att han begått brotten och att motivet varit hedersrelaterat.

Litar inte på patientsekretessen

Hur många fler klanspioner som nästlat sig in i liknande positioner är det ingen som vet. Många invandrartjejer som vill leva ett fritt och jämställt svenskt liv vittnar om att de av det skälet inte litar på vården och patientsekretessen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons