Arvet kartelledaren Pablo Escobar lämnat efter sig i Colombia handlar inte bara om den brutala kokainhandeln på 1980-talet. Djuren han importerade till sitt privata zoo har orsakat vad som betecknas som en ekologisk tidsbomb.

Escobars flodhästar har förökat sig i snabb takt och sprids via landets centrala vattenvägar, floden Magdalena. Enligt en studie är det enda sättet att mildra djurens påverkan på miljön att avliva vissa av dem.

– Det är uppenbart att vi tycker synd om de här djuren, men som forskare måste vi vara ärliga, säger biologen Nataly Castelblanco, en av studiens forskare, till BBC.

– Flodhästar är en invasiv art i Colombia och om vi inte dödar en del av dem nu kan situationen vara utom kontroll om bara tio eller 20 år.

Släpptes ut av myndigheterna

Kokainflodhästarna som de kallas i Colombia dök upp efter att Escobar dödades av myndigheterna 1993 och hans enorma hem Hacienda Napoles beslagtogs.

Djuren man påträffade där flyttades till zoon i olika delar av landet, men inte flodhästarna. Då det var logistiskt svårt att flytta dem släpptes de bara ut av myndigheterna i förhoppning om att de skulle dö ut själva. I Colombia frodas de dock eftersom de inte har några naturliga fiender och inte behöver utstå återkommande torka som i Afrika.

Under åren har man försökt räkna hur många flodhästar som finns i landet med uppskattningar på mellan 80 till 120 stycken. I vilket fall ska det vara den största mängden flodhästar utanför Afrika. Ifall inget görs befarar man att antalet kan stiga till 1 400 stycken om drygt tio år.