P4 i Örebro fick tillgång till dokument som visar hur falska läkare bluffar i sina ansökningar för att få attraktiva läkartjänster. ”Jag tror att det finns många fler och vi vet ju inte, teoretisk sätt kan det naturligtvis finnas personer kvar och inte är upptäckta”, säger verksamhetschef Stella Cizinsky till statsradion.

Statsradion fick tillgång till dokument som bevisar omfattningen av problemet med falska läkare i vården. I en kommentar till P4 bekräftar överläkare och verksamhetschef Stella Cizinsky att problemet är stort.

– Jag känner själv till ett tiotal exempel. Jag tror att det finns många fler och vi vet ju inte, teoretisk sätt kan det naturligtvis finnas personer kvar och inte är upptäckta, säger hon.

Hon menar att tillvägagångssättet kan sätta patienternas liv och hälsa i fara.

Framförallt pekas utländska vårdutbildningar ut. I många fall är det nästintill omöjligt att verifiera utländska examen och meriter. Enligt Cizinsky leder det till att vissa vårdgivare väljer bort personal med utländsk utbildning helt. Hon är samtidigt optimistisk med att förfarandet inte kommer att påverka riktiga läkare med utländsk utbildning:

– Jag tror att de bra personerna missas väldigt kort tid – för en bra person hittar alltid sin väg framåt.

Samnytt har tidigare uppmärksammat förfallet i vården i flera artiklar. Nyligen publicerade vi en berättelse av en sjuksköterska på Södersjukhuset som avråder från att besöka svenska sjukhus som patient.

LÄS MER: Sjuksköterska talar ut om svensk sjukvård: ”Skulle aldrig sätta min fot på sjukhus just nu”