De böjda ”bananhusen” byggdes som en del av miljonprogrammet i slutet av 60-talet på Norrby Tvärgata i Borås. Nu larmar hyresgäster om trapphus i förfall. Stora dammråttor, mögel och skräp i trapphusen hör till vanligheterna. Borås kommun som ansvarar för skötseln av husen konstaterar att veckostädningen kan bli bättre – men en försvårande omständighet är att hyresgästerna slänger sina sopor rakt ner i trapphusen.

En kvinna som bor i ett av bananhusen berättar för Borås Tidning att hon slutat bjuda hem släkt och vänner på grund av skam över trapphusets skick, trots att hon är stolt över sin nyrenoverade hyreslägenhet.

– När de väl är här gör de ingenting som syns när de har gått. Häromveckan fick jag upplysa en av dem att vattnet han skurade golvet med var helt svart av smuts, så han fick nytt vatten och rengöringsmedel av mig. En annan sopade halvhjärtat på tre våningar, sedan gick han bara, säger kvinnan.

LÄS ÄVEN: Nedskräpning på skånsk strand väcker ilska

Hyresgäster som skräpar ner

De ansvariga på Bostäder i Borås bemöter kritiken och berättar att det är svårt att upprätthålla den renlighetsnivå man vill ha i bostäderna på grund av hyresgästernas beteende. Många hyresgäster skräpar ner både i trapphusen och utomhus i området.

– I grund och botten handlar det tyvärr om en beteendefråga från några av de boende i de här husen. Vi ägnar 60 timmar i veckan bara åt att rensa bort grovsopor som slängs i trapphusen, i källaren och på gräsmattorna runt omkring, säger Henrik Karlberg, distriktschef på kommunala Bostäder i Borås, till BT.

LÄS ÄVEN: I invandrartäta Norrby kastas sopor från balkongerna