värtaverket-elmätare-kw-kilowatt

Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0 / Empoor at Dutch Wikipedia., CC BY 2.0

Ekonomi

Larmet: Sex av tio företag kommer drabbas av elpriserna

Publicerad 10/20/2022
Annons

Enligt en ny undersökning från Unionen bland fackförbundets klubbar har knappt hälften av företagen de är verksamma på redan påverkats negativt av de höga elpriserna. Samtidigt uppger sex av tio att problemen väntas växa ytterligare under de kommande sex månaderna. Nu kräver man snabba åtgärder.

Unionen varnar för att vintern kommer innebära en svår prövning för svenska företag och hushåll. Utöver redan kraftiga höjda priser på mat och insatsvaror, och stigande räntor, väntar en vinter med extremt höga elpriser.

LÄS ÄVEN: Svenska kraftnät bekräftar: Nedlagd kärnkraft orsak till elkrisen

Fackförbundet har undersökt hur företag där man har klubbar påverkats av och arbetar med att hantera elpriserna. Nästan hälften uppger att företaget påverkats negativt under det senaste året och nästan sex av tio spår fortsatta problem under det kommande halvåret – för var fjärde klubb tros denna påverkan bli stor eller mycket stor.

Extra svår är situationen för industrin där var tredje klubb, 33 procent, förutser stora eller mycket stora negativa effekter.

Snabba puckar

Från Unionen vill man nu se snabba åtgärder.

– Nu måste politikerna vara snabba och få stöd på plats så att jobb inte försvinner i onödan, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen.

Lundahl konstaterar att priserna slår extra hårt mot den energiintensiva industrin och påverkar särskilt dem som finns i elprisområde 3 och 4 i södra Sverige – företag som nu skyndsamt måste få hjälp, menar hon.

Höjda priser

En av konsekvenserna blir höjda försäljningspriser. Hos en tredjedel av de företag som redan drabbats negativt har man höjt priserna för att kompensera för de höga elpriserna. Samtidigt uppger var fjärde påverkad klubb att ytterligare höjningar väntas.

Lundahl spår att det kommer bli svårare framöver då kunderna pressas ekonomiskt och påpekar att inte alla företag har marginaler att ta av, vilket i slutändan riskerar att jobb försvinner.

LÄS ÄVEN: Vattenfalls vd medger – nedlagd kärnkraft bakom skenande elpriser

–  Det är oroväckande att Sverige är så senfärdiga att få stöd på plats jämfört med andra länder. Företag och hushåll behöver besked senast i början på november och utbetalningar innan årsskiftet. Stöden måste utformas smart så att alla har incitament att spara el, men också vara enkla för att kunna komma på plats snabbt. Det talar för till exempel sänkta energiskatter och partiella pristak på el vid höga priser. Det skulle både sänka inflationstakten och rädda företag och jobb, säger Katarina Lundahl.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
646Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons