Bara under september och oktober i år har så pass många nämndemän i Uppsala tingsrätt misskött sina uppdrag att ett brev skickats ut till berörda parter.

De tio nämndemännen har bland annat sovit under förhandlingar, pillat på mobilen och inte kommit i tid till sina uppdrag. Detta fick domstolen att tröttna och ett mejl skickades ut till nämndemännen vid tingsrätten.

– Domarna rapporterar inte allt, det här är bara toppen på ett isberg. Det som rapporteras in är när de verkligen tröttnar, säger lagman Catarina Barketorp till statstelevisionen.

Starka känslor

Mejlet ska ha väckt starka känslor hos mottagarna, bland annat nämndemannaföreningens i Uppsalas ordförande som anser att kritiken är både obefogad och svepande.

– Blir fascinerad av att nämndemännen känner sig kränkta, det här är sådant de redan vet. Det är sunt förnuft att inte somna under ett mål man dömer. Allt som sägs är viktigt, säger hon.

LÄS ÄVEN: Nämndeman avslöjas ha samröre med kriminella – kräver fördubblat arvode

Johannes Fridenström (KD) är en av de nämndemän som reagerat.

– Jag trodde att vi hade slutat med kollektiv bestraffning. Om någon har problem med reglerna får domaren ta med den personen.