larver mat

Faksimil DI

Inrikes

Larver ska revolutionera plaståtervinningen

Publicerad 6/4/2021
Annons

Larver som äter plast och sedan blir människoföda. Så vill startupbolaget Norbite lösa två problem samtidigt – bli av med plastavfall och producera näringsrik mat.

Skadedjuret vaxmalslarven har namngetts efter förmågan att äta vax. Dieten kan dock även gärna bestå av kork, mat med socker samt plast. På Norbite hoppas man kunna göra larvens kulinariska preferenser till en affärsmöjlighet. Bolaget har patenterat en vertikal jordbruksteknik där insekterna äter i industriell skala.

Norbite är en av vinnarna i startup-tävlingen Njord Nest. Enligt David Medlin, som sitter i Njord Nests jury och är vd för Vistaprint Norden, har bolaget ”en fantastisk idé” som man bedömer har ”en stor chans att faktiskt påverka”.

30 000 ton plast

Norbites grundare Nathalie Berezina uppger att runt 100 larver konsumerar en plastpåse på 24 timmar. Målet är att kunna förädla 30 000 ton plast om året till 2027.

– Idén är att lösa två problem på en gång. Å ena sidan blir vi av med plastavfall, å andra sidan får vi näringsrik mat, säger Berezina till Dagens Industri.

De proteinrika larverna kan användas som mat både för människor och djur. Lipiderna kan användas i hudvård och avföringen bli biogödsel.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons