På måndagskvällen begicks ett terrordåd med lastbil som vapen i den tyska staden Limburg. Ett stort antal personer skadades när en syrisk migrant rammade andra fordon.

Tysk media rapporterar att flera skadades allvarligt och fick föras till sjukhus. Gärningsmannen uppges ha tillgripit lastbilen genom att slita ut dess förare ur fordonet och sedan köra iväg med det.

Enligt tyska medier ska gärningsmannen ha ropat ”Allah” flera gånger i samband med dådet. Han kunde snabbt gripas av polisen.

Den gripne är en 32-årig man hemmahörande i Syrien. Han anlände till Tyskland under det stora asylkaoset 2015 som utlöstes av att förbundskansler Angela Merkel meddelade att gränserna till landet skulle öppnas för alla migranter som tagit sig till EU. Även Sverige drabbades hårt av den tyska regeringens beslut och det beslut som den svenska regeringen sedan tog att följa Tysklands exempel.

Händelsen i Limburg bär likheter med terrordåden i Stockholm i april 2017 och i franska Nice på landets nationaldag den 14 juli året innan. Det är det andra muslimska terrordådet på europeisk mark inom loppet av en vecka. I torsdags attackerade en muslimsk konvertit en polisstation i Paris och dödade fyra personer.

LÄS ÄVEN: Paris: Knivhögg fyra poliser – konverterade till islam för 18 månader sen

Risken för en eskalering av terrordåd i Europa bedöms ha ökat efter att IS kalifat i Syrien och Irak fallit. Många av de terrorister som rest dit från europeiska länder, bland annat Sverige, tar sig nu tillbaka hit, tränade i strid och motiverade att fortsätta sin våldsamma jihad här.