Världens rikaste man, Jeff Bezos, tillkännagav för drygt två veckor sedan på Instagram att han ska åka till rymden den 20:e juli i år. Nu har över 125 000 personer skrivit på en namninsamling för att inte tillåta Amazon-grundaren återvända till jorden.

Bezos har berättat att han har drömt om att åka till rymden sedan han var fem år gammal. Han kallar resan sitt största äventyr någonsin och har bjudit med sin bror Mark. Med sig får bröderna även en än så länge inte tillkännagiven person som betalat motsvarande 261 miljoner kronor för sin plats i rymdfarkosten.

LÄS ÄVEN: Miljardär åker på utflykt i rymden

Hela resan är, enligt NPR, planerad att ta 11 minuter. Tiden ovanför Karmanlinjen, 100 km över jordens havsyta, vilken räknas som gränsen mellan jordens atmosfär och yttre rymden, varar dock endast cirka fyra minuter, enligt diagram på Blue Origins webbsida.

Blue Origin är företaget som Bezos skapat för att möjliggöra resan. Den långsiktiga målsättningen är enligt företaget ”att skapa en framtid där miljontals människor lever och arbetar i rymden”.

Namninsamlingen startade som ett skämt

Ric Geiger är initiativtagare till namninsamlingen om att inte låta Bezoz återvända till jorden. Han säger dock att det hela startade som ett skämt men att han hoppas att tilltaget ska belysa den mer allvarliga sidan av ekonomisk ojämlikhet.

”Miljardärer borde inte existera vare sig på jorden eller i rymden, men om de bestämmer sig för att resa till det senare så bör de stanna där”, skriver Geiger på namninsamlingens webbsida.

LÄS ÄVEN: Amazon på väg konkurrera ut matvaruhandeln i Europa

Bezos förmögenhet växte med 70 miljarder dollar under 2020

Geiger trodde inte att hans tilltag skulle väcka någon större uppmärksamhet.

– Jag förväntade mig inte att det skulle bli så stort. Min genuina avsikt var att använda humor för att lindra den existentiella rädsla som råder hos många unga. Framtiden jag ser för mig själv och de flesta i min generation är dyster, även för den som är heltidsanställd, säger han.

Bezos är världens rikaste person med en förmögenhet som uppskattas till 197 miljarder dollar, enligt Bloomberg. CNBC uppger att hans förmögenhet växte med 70 miljarder dollar bara under 2020. Bezos har ofta kritiserats för att han, trots sina enorma tillgångar, knappt betalar någon skatt.

Inför rymdfärden kommer Bezos att avgå som vd för Amazon. Avhoppet sker den 5:e juli, på dagen 27 år efter att han officiellt registrerade företaget, uppger CNBC.