I söndags höll Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tal till FN:s generalförsamling. Under talet anklagade han USA för att vilja dominera världen och hävdade att Ryssland inte hade något annat val än att gå in militärt i Ukraina.

Enligt den ryske utrikesministern håller just nu en ny ”framtida världsordning” på att etableras. Valet står mellan en värld med en ”ensam hegemon” som tvingar alla att ”leva enligt dess ökända regler”, och en ”demokratisk och rättvis värld, fri från utpressning och hot, liksom fri från nynazism och nykolonialism”.

LÄS ÄVEN: Ann Linde kampanjar i FN: ”Omvärlden oroas över SD:s framväxt”

– Ryssland står stadigt för det senare alternativet, hävdar Lavrov.

Om Ukraina: ”Hade inget val”

Enligt Sergej Lavrov var Ryssland tvingat att i februari i år att gå in militärt i Ukraina, för att skydda den ryska minoriteten.

– Med tanke på västvärldens länders oförmåga att delta i samtal, och det faktum att Kievregimen fortsatte kriget mot sitt eget folk, så hade vi inget annat val kvar än att erkänna folkrepublikerna Donetsk och Lugansk oberoende och inleda en särskilt militär insats för att skydda ryssar och andra folkgrupper i Donbass, säger han.

– Samtidigt undanröjer vi hoten mot vår egen säkerhet som Nato oavbrutet skapat på ukrainsk mark, och som de facto finns precis vid vår gräns.

Kritiserar USA

I övrigt domineras Sergej Lavrovs tal av attacker mot USA och västvärlden. Han anklagar USA för att försöka ”göra hela världen till sin bakgård” och för att ”ensidigt använda sanktioner som ett verktyg för att tvinga alla som inte håller med dem”.

Han tar Kuba som exempel, där invånarna levt under ett USA-lett embargo sedan 1960-talet.

LÄS ÄVEN: Lavrov: ”Ukrainas regim är på helt fel sida av historien”

– Cynismen i denna praktik är uppenbar. Restriktionerna drabbar vanligt folk hårt, och förhindrar deras tillgång till vardagliga varor som medicin, vaccin och mat, menar den ryske utrikesministern.

Han fortsätter med att nämna det ekonomiska krig USA och västländerna för mot Ryssland.

– Det har resulterat i högre globala priser på mat, gödsel, olja och gas, konstaterar han.

”Budbärare från gud”

Enligt den ryske utrikesministern har västvärlden i synnerhet spårat ur sedan Kalla kriget upphörde, och USA har ”upphöjt sig själv till att nästan vara en budbärare från gud själv på jorden, utan skyldigheter, endast heliga rättigheter”.

LÄS ÄVEN: Ryssland: ”Ingen kommer lyssna på Sverige”

– Sedan Kalla kriget tog slut har västerländsk arrogans och amerikansk exceptionalism antagit en synnerligen destruktiv natur, menar han.

– Vad har resultatet av USA:s ansvarslösa eskapader i Mellanöstern blivit? Har de hjälpt till att förbättra situationen för mänskliga rättigheter eller rättssamhället? Har de hjälpt med att stabilisera den socioekonomiska situationen eller förbättrat människors uppehällen?

– Nämn ett land där livet förändrats till det bättre efter Washingtons kraftfulla intervention, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

LÄS ÄVEN: Erdogan: Sveriges riksdag infiltrerat av terrorister