lavrov-feature

Skärmdump

Utrikes

Lavrov: ”Ukrainas regim är på helt fel sida av historien”

Publicerad 7/26/2022
Annons

Ukrainas regering är på ”helt fel sida av historien”. Det hävdar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
– Vi kommer helt klart hjälpa det ukrainska folket att bli av med regimen, säger han.

Det var i söndags som Lavrov talade till företrädare för Arabförbundet i Kairo. Talet dominerades av två näraliggande ämnen: Kriget i Ukraina och vem som bär skulden för det samt den internationella vetesituationen.

LÄS ÄVEN: Zelenskyj förbjuder förre s-ledarens parti

Egypten är ett av de länder i världen som är mest beroende av veteimport, och Ukraina är ett av de länder som producerar mest av sädesslaget. Stora mängder vete sitter fast, inte minst i den ukrainska hamnstaden Odessa, och har inte kunnat exporteras på grund av kriget.

Skyller på Ukraina

I sitt tal lade Lavrov skulden för att inte vetet kunnat exporteras på Ukraina. Han anklagade dem för att ha minerat sina farvatten, vilket gör att handelsfartyg vare sig kan angöra eller kasta loss från hamnarna.

– I mer än två månader har Ryska federationen uppmuntrat alla som vill att använda de humanitära korridorer som vi skapat i Svarta havet, som går från Ukrainas territorialvatten till Bosporensundet, svarade den ryske utrikesministern anklagande på en fråga.

LÄS MER: EXKLUSIVT: Så jobbar ukrainska journalister under kriget

Fram till mitten av maj i år hade världsmarknadspriset på vete mer än fördubblats jämfört med ett år tidigare. Även om priset sedan dess gått ned, så är det fortfarande mer än 50 procent högre jämfört med i juli förra året.

Rysk missilattack

Huruvida Ryssland verkligen vill möjliggöra ukrainsk veteexport har ifrågasatts ända sedan invasionen, inte minst av västvärlden. Som världens största veteproducent har Ryssland ett egenintresse i att hålla uppe världsmarknadspriset.

Dessutom träffades hamnen i Odessa av ryska missiler så sent som under helgen, något som gett bränsle åt anklagelserna mot Ryssland.

Josep Borrell, EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, kallar attacken ”klandervärd” medan USA:s ambassadör i Ukraina, Bridget Brink, påstår att Ryssland använder mat som vapen.

LÄS ÄVEN: EU trappar upp landblockad mot Kaliningrad – byggmaterial stoppas

Från rysk sida hävdas att måltavlan för attacken var ”militär infrastruktur”. Bland annat en ukrainsk militärbåt, ett lager av sjömålsroboten Harpoon som USA skickat till Ukraina samt militära produktionsanläggningar i hamnen.

Ett ”högprecisionsanfall”, hävdar Ryssland. ”Uppenbart ryskt barbari”, menar istället Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Vill avsätta Ukrainas regering

Och att motståndaren ömsesidigt målas ut som en inhuman barbar återspeglades i den ryske utrikesministerns tal till Arabförbundets företrädare i söndags.

Då passade han, återigen, på att anklaga Ukraina för att vara ett nazistiskt land styrt av en nazistisk regim.

LÄS ÄVEN: FN: Ukraina använde handikappade som mänskliga sköldar

– Den är väldigt djupt rotad i vardagslivet i Ukraina, och i synnerhet i den ukrainska militären, sade han apropå nazismen.

– Vi kommer helt klart hjälpa det ukrainska folket att bli av med regimen, som är tydligt folkfientlig och antihistorisk, om du så vill. De är på helt fel fel sida av historien, sade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

LÄS ÄVEN: Försvaret kommenterar inte uppgifter om Archer i Ukraina

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
518Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons