Marine Le Pen, ledaren för det franska partiet Nationell Samling (tidigare Nationella Fronten) åtalas för att ha delat bilder föreställande olika terrorhandlingar utförda av IS. Hon riskerar nu fängelse i upp till tre år.

Det var i samband med terrorattackerna i Paris år 2015 som den konservativa politikern Marine Le Pen publicerade tre bilder som visade terroristorganisationen Islamiska statens brutala terrorhandlingar. I Frankrike är det olagligt att dela våldsamma bilder vilket resulterade i att en åklagare beslöt sig för att åtala partiledaren.

Le Pen har varit skyddad av åtalsimmunitet genom sitt arbete som EU-parlamentariker och ledamot i den franska nationalförsamlingen. Men i februari förra året beslutade EU-parlamentet att lyfta Le Pens immunitet för detta ärende. Även det franska parlamentet beslutade samma sak i november förra året.

På Twitter har Le Pen bemött åtalet: ”I lagens ögon är det mer riskfritt att vara en jihadist som återvänder ifrån Syrien, än att vara en ledamot som fördömer IS ynklighet.”

LÄS ÄVEN: Marine Le Pen beordras att undergå psykundersökning för att ha Twittrat om IS illdåd

I torsdags tog en domare i Nanterre beslutet att åtala Le Pen för de tre bilderna vilket nu innebär att hon riskerar fängelse i upp till tre år samt 75 000 euro (788 000 kronor) i böter.

Här nedanför ser ni två av bilderna som partiledaren delade i samband med att hon fördömde terrorgruppens handlingaro. I texten står det: ”Det här är Daesh” (Daesh är ett arabiskt namn för Islamiska staten).

Ligger jämnt med Macron
Enligt en ny opinionsundersökning från Elabe inför vårens EU-val visar att Le Pens Rassemblement National ligger jämnt med president Emmanuel Macrons La République En Marche.