Färska opinionsmätningar visar att Marine Le Pen kan komma att segra över Emmanuel Macron i den andra omgången av det stundande presidentvalet i Frankrike.

Det franska presidentvalet sker i ett eller två steg beroende på om någon kandidat får över hälften av rösterna i den första valomgången. Om så inte är fallet ställs de kandidater som fått flest röster mot varandra i en andra röstomgång.

Sittande liberale presidenten Emmanuel Macron är favorittippad i första omgången men tros inte få ihop den majoritet som krävs för att direkt få förnyat mandat. Och i en andra omgång kan han komma att falla – om utmanaren är den mer konservativa Marine Le Pen.

Färska opinionsundersökningar visar att Macron har goda chanser att få sitta kvar om någon av de andra utmanarna går vidare till den andra valomgången. Om däremot Marine Le Pen från Nationell Samling blir den som får näst flest röster och chansen att utmana Macron på duell kan Frankrike få sin första kvinnliga president.

Skillnaden är inte stor men är till Le Pens fördel. 50,5 procent av de tillfrågade vill se henne som landets nästa president medan 49,5 procent vill att Macron sitter kvar om det är dessa två som ställs mot varandra i den andra valomgången.

Möttes även i förra presidentvalet

Att så blir fallet talar opinionssiffrorna också för som placerar Le Pen som tvåa efter Macron i den första valomgången och därmed går vidare till nästa omgång.

De två möttes även i andra omgången i presidentvalet 2017. Då vann Macron övertygande med 66 procent av rösterna mot Le Pens 34.