Den kontroversielle statsepidemiologen Anders Tegnell har nyligen fått ett tungt understöd – i form av Aftonbladets Lena Mellin som tycker att mannen är på väg att bli Sveriges nationalidol och som verkar gilla hans auktoritära stil.

 Anders Tegnell kritiseras genomgående av den samlade forskarexpertisen som menar att hans försenade och otillräckliga åtgärder kan kosta många svenskar livet. Det var inte många rätt han fick i sina prognoser när han bland annat gick i god för att viruset inte skulle spridas i Sverige.

I slutet av januari påstod han i en intervju till Samhällsnytt att det inte finns någon kunskap ”någonsin” som visar att social distansering som rekommenderas i stort sett av alla experter – och numera även av Anders Tegnell själv – kan begränsa spridningen:

Bör man kanske begränsa sina sociala kontakter för att minska risken?

– Nej, det finns ingen kunskap någonsin som visar att den här typen av sjukdomar påverkas om man begränsar sina sociala kontakter.

Så man ska alltså fortsätta att vistas bland folk, prata med alla och leva som vanligt?

– Ja.

Tegnells misstänkt låga kunskap och desinformation har något förlåtande kallats ”dålig kommunikativ förmåga” i debatten. Ett flertal experter har krävt hans avgång, men nu har han fått tungt understöd från Aftonbladets ställföreträdande chefredaktör Lena Mellin som tycker att Tegnell är ingen mindre än blivande ”nationalidol”.

I sin ledare hyllar hon särskilt hans oförmåga att hantera kritik:

”Särskilt gillar jag att han har svårt att dölja sin irritation över andra sakkunniga på området som inte delar hans uppfattning. Det är inte bara roligt, det inger också respekt. Tegnell är ingen vindflöjel.”

Den auktoritära stil som annars kännetecknar ledare som Putin, Erdogan osv. och blir föremål för hård kritik blir en dygd när det kommer till Anders Tegnell, enligt Mellin.

Artikeln fick flera reaktioner i sociala medier – till stor del negativa:

Den senaste gången Mellin vållade stor debatt på sociala medier var i oktober 2017 när frågan handlade om hon verkligen åt en snorkråka i Expressens direktsändning:

Artikeln får ses som en del av den socialdemokratiska kampanjen för att skydda Tegnell – och därmed regeringen – från anklagelser om misslyckad hantering av coronakrisen.

Statsjournalisten Emanuel Karlsten, med kopplingar till Sveriges Radio och Socialdemokraterna, hävdar i ett långt inlägg att han ”debunkat” felaktiga påståenden som han menar tillskrivs Tegnell. Tilltaget får dock inte anses vara lyckat eftersom Karlsten istället för att utgå ifrån vad Tegnell faktiskt sagt tolkar hans uttalanden mycket generöst i uppenbart syfte att rentvätta honom från anklagelser.

LÄS ÄVEN: Vi ses i Finspång, Emanuel Karlsten