För ett par dagar sen kom beskedet att Gröna Lund, Kolmården, Skara Sommarland och Furuvik alla stoppar inköp från Mondelez, som äger bland annat Marabou och bedriver affärsverksamhet i Ryssland samt har svartlistats av Ukraina. Nu föreslås att Marabouparken i Sundbyberg döps om.

Parks and Resorts äger de fyra stora nöjesparkerna.

”Trots att vi endast har svenska produkter från Marabou och Mondelez Sverige i våra parker kan vi inte bortse från att deras moderbolag Mondelez fortfarande bedriver affärsverksamhet i Ryssland och har svartlistats av Ukraina.”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Mmm… jag fortsätter äta Marabous choklad

Även Göteborgs stad, Region Västmanland och Försvarsmakten liksom flera enskilda butiker har stoppat inköp av produkter från Mondelez.

I en debattartikel skrev Mondelez vd, Martina Flemström, att Marabou fördömer kriget i Ukraina och påpekade samtidigt att det är fler företag än Mondelez som har verksamhet i Ryssland.

”Men samtidigt kan jag inte låta bli att undra om dessa aktörer inser hur många varor de behöver exkludera om de ska vara konsekventa”, skrev hon.

Döpa om konsthall

Nu är det Johan Storåkers (L), oppositionsråd i Sundbyberg, som föreslår att kommunens konsthall Marabouparken ska byta namn.

I ett blogginlägg skriver han att politikerna har ett moraliskt ansvar och att det är nödvändigt att visa solidaritet med Ukraina.

LÄS ÄVEN: Zelenskyj kräver bojkott av Marabou: ”Stöttar Rysslands krigskassa”