Romina Pourmokhtari avgick nyligen som ordförande för Liberala ungdomsförbundet. Samtidigt är hon på väg in i riksdagen efter söndagens val. Där lovar hon nu att sätta stopp för en regering i vilken Sverigedemokraterna ingår.

Medan de sista valsedlarna räknas ser det ut som att Pourmokhtari tar plats i riksdagen där hon ”har mycket jobb att göra”.

– Jag gick till val på att försvara mänskliga fri- och rättigheter. Det är där vi liberaler kommer behöva lägga krutet de kommande åren, säger hon till DN.

LÄS ÄVEN: Valet: Centerpartiet tappade mest

Även om hon inte vill kommentera de pågående regeringsförhandlingarna säger hon att det är en omöjlighet för Liberalerna att rösta för en regering där Sverigedemokraterna ingår, något man ska ha fattat beslut om på partiets landsmöte.

Ministerposter

Enligt DN:s källor förutsätter många inom Liberalerna att man kommer tilldelas ministerposter. Samtidigt understryker Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof att de tre andra partierna måste förstå vad det innebär att SD är störst. Han beklagar också Liberalernas röda linjer.

LÄS ÄVEN: SD-ilska över inslag i SVT Aktuellt: ”Propaganda”

– Jag tycker inte heller att de ska sitta i regering. Men om vi gör en uppgörelse och de tar en ministerpost, det spelar väl ingen roll? Teoretiskt sett kan allt haverera på grund av den sortens ställningstaganden, säger han.